Afvalcontainer met zonnepaneel is nieuwste testcase gemeente

08 aug 2017, 9:00 Nieuws
afvalcontainer zonnepaneel fb gemeente harderwijk
De gemeente is een test gestart met een afvalcontainer op zonne-energie meldt het op haar Facebook-pagina. Op én in de buurt van het stadsstrand staan een aantal afvalcontainers met zonnepanelen op de bovenkant.

Afvalcontainer op zonne-energie

De opgevangen zonne-energie wordt gebruikt voor de pers. Deze ingebouwde afvalpers zorgt ervoor dat het afval dieper de container ingedrukt wordt. De ondergrondse afvalcontainers zijn al eens vaker in het nieuws geweest. Omdat een aantal containers niet goed sloten, is gekeken naar andere vuilcontainers. De containers uit de nieuwste pilot zijn overigens openbare containers. Op het Strandeiland wordt vaak een hoop afval en rotzooi achtergelaten. De containers moeten wel gesloten worden na gebruik. De pers werkt alleen bij een gesloten container en de een gesloten container gaat de overlast van vogels en ongedierte tegen.

Slimme vuilcontainer

Door de toegepaste techniek zijn de vuilcontainers ook op afstand te volgen. Via internet kan de gemeente op afroep een vuilophaaldienst inzetten. De hoeveelheid gestort afval is namelijk bij te houden. De test krijgt mogelijk een gevolg in andere delen van Harderwijk. Bij een positieve evaluatie kunnen er meerdere grote ondergrondse containers geplaatst worden. Door de pers wordt het afval kleiner en kan er meer afval opgevangen worden.