Beach Hotel Bar & Kitchen Monopole in de Misset Terras Top 100

04 jul 2017, 6:36 Nieuws
monopole street view terras
Met de 77e plek van de beste terrassen van Nederland is Beach Hotel Bar & Kitchen Monopole de enige Harderwijkse horecazaak die in de top 100 voorkomt. Het horecamagazine Misset schrijft jaarlijks meerdere top 100-wedstrijden uit. Ook de Koffie Top 100 en de Café Top 100 zijn wedstrijden waar horecaondernemers zich op kunnen inschrijven.

Juryrapport Beach Hotel Bar & Kitchen Monopole

Een sundownertje. Hoewel we meteen begrijpen wat ermee wordt bedoeld, is het een originele benaming voor een lekker drankje met zicht op de ondergaande zon. En dat is wat Beach Hotel Bar & Kitchen Monopole
op zomerse avonden te bieden heeft. Gelegen aan het Wolderwijd, één van de Veluwerandmeren, ooit de woeste Zuiderzee, is het uitzicht fraai. Harderwijk is sowieso een mooi stadje en heeft met De Boterlap zelfs de tweevoudig winnaar van deze lijst binnen de stadsgrenzen. Vergelijken zullen we beide bedrijven niet, maar dat de organisatie op het terras hier anders is geregeld dan elders in de stad, valt wel op.

Drukbezet terras

Zo staan de tafels en stoelen dicht op elkaar, waardoor de jonge bediening flink moet laveren om overal de bestellingen op te nemen en uit te serveren. Ook voor de ingang veel zitplaatsen. Een paar keer stond de bediening aan onze tafel met de bestelling voor een ander. Twee tips: dit terras heeft baat bij een betere organisatie. En check op drukke momenten ook wat vaker de toiletten. Maar verder: de terraslat ligt hoog in Harderwijk en wat dat betreft verdient Beach Hotel Bar & Kitchen Monopole absoluut een notering in de lijst.

Buurgemeenten

Ook in de gemeenten om ons heen waren wat terrassen die in de Top 100 zijn geëindigd. In Ermelo
ligt bijvoorbeeld Brasserie Staverden. Het terras van dit statige restaurant is de winnaar geworden van de Misset Terras Top 100. Plaats nummer 1 vanwege het schitterende terras, de hartelijke gastvrijheid en de enthousiaste medewerkers.

Juryrapport Brasserie Staverden

brasserie staverdern terras facebook
‘Wow, hier draait het écht om het terras’, is één van de vele superlatieven die na afloop van het bezoek rondgaan. De Hoofdjury van de Terras Top 100 is enthousiast over Brasserie Staverden. De ligging is heerlijk, de omgeving schilderachtig en het terras een plaatje. Ook leuk: de kas en de moestuin op het terrein. Onderhouden door vrijwilligers, en de keuken maakt er graag gebruik van.

Terras in drie stukken

Maar dan het terras. Grofweg op te delen in drie stukken. Ten eerste is er het centrale terras, omgeven door de Brasserie en de Orangerie. Hier zo’n 120 zitplaatsen waar gasten van koffie tot en met diner terechtkunnen. Een mix van loungebanken, hoge tafels met fraaie hoge stoelen en – de hoofdmoot- ‘normale’ stoelen en tafels.’ Piekfijn in orde, netjes, verzorgd en mooi opgedekt’, noteert de jury. Het tweede deel van het terras is er in 2013 bij gekomen. Grenzend aan het eerste terras, in een voormalige – jawel – pauwenkooi, is een terras met vijftig zitplaatsen, inclusief bar. Dit gedeelte is dan ook apart af te huren. Tot slot is er nog het grasveld voor het grote terras. Hierop staan in de zomer stijlvolle strandstoelen. ‘Wandelaars mogen hier ook plaatsnemen met hun eigen picknickspullen’, vertelt Katherine Haklander-Timmers, sinds 2009 eigenaar van Brasserie Staverden. In 2013 komt Ingrid Kok erbij als mede-eigenaresse.

Terras Top 100-waardige medewerkers

Brasserie Staverden is chic en straalt luxe uit, maar is tegelijkertijd enorm toegankelijk. ‘We hebben ontzettend veel wandelaars uit de omgeving die hier komen’, vertelt Haklander-Timmers. ‘Ook tijdens de diverse jurybezoeken valt dit op. ‘Het zou een contrast kunnen zijn, maar dat is het niet. De keurige, enthousiaste medewerkers – witte blouse, nette sloof, blauwe stropdas – en de bezoekers in korte broek en vaak wandelschoenen. Het matcht en loopt feilloos in elkaar over.’

Bol van de gastvrijheid

Zeker in de zomer, als het grasveld toegankelijk is voor mensen die zelf hun kleedje en picknickspullen meenemen, is Brasserie Staverden een kleurrijk en laagdrempelig geheel. En dat is ook grotendeels te danken aan de medewerkers die we hier treffen. ‘Alstublieft, uw verse muntthee. Geniet ervan!’, hoort een mysteryvisitor als zijn bestelling ter tafel komt. Kijk, het lijken details, maar dit zijn wel de verschillen die een geweldig bezoek maken. Het is maar één van de vele voorbeelden van gastvrijheid die we hier treffen. Maar een bezoek aan Brasserie Staverden staat bol van de oprechte hartelijkheid, die deze onderneming zo kenmerkt. Een terechte winnaar van de Terras Top 100 2017.

't Edelhert in Elspeet, plek 43

edelhert elspeet google street view
Zeker in het voorjaar is het terras van ’t Edelhert
een ware oase van groen. Overal struiken, bomen en klimplanten die hun best doen het prieel te overdekken.En als dan ook nog eens alle planten in de potten op het terras in bloei staan, wordt daar een kleurige toets aan toegevoegd. Het terras zelf is een mengeling van gewone tafels en lage zitjes. Hier tussendoor lopen meerdere medewerkers in nette bedrijfskleding.
Een spontane, vlotte jongeman komt aan onze tafel, zodra hij daarvoor in de gelegenheid is. Kort daarvoor heeft hij ons al begroet ten teken dat we gezien zijn. Bij het tweede rondje wordt gevraagd of we nieuwe glazen willen. Dat is netjes. Bij de daaropvolgende ronde blijft die vraag achterwege en moeten we het ongevraagd nog een keer met de inmiddels wat vettige glazen doen. De lunch is overvloedig en erg lekker! Bij het afrekenen geven we aan dat er wel wat bij mag. ‘Dan neem ik aan dat alles naar wens is geweest?’ Een originele opmerking die helemaal klopt.

Plek 51, De Vossenberg Vierhouten

vossenberg vierhouten google street view
Voor liefhebbers van de Nederlandse natuur is De Vossenberg
dé ideale uitvalsbasis. Of tussenstop natuurlijk. Gelegen in het hart van ’s lands grootste natuurgebied, de Veluwe. Op de site zien we een smaakvol ingericht restaurant voorbijkomen, net als sfeervolle hotelkamers. Vandaag doen we ons echter voor als toevallige passanten van het terras en worden we meteen bij aankomst vriendelijk begroet door wat naar onze inschatting de eigenaar is. Aan het buitenmeubilair is duidelijk net zo veel aandacht besteed als binnen. Een smaakvolle mix van hoekjes, zitjes en loungebanken en een mooie overkapping centraal op het terras. De jonge serveerster is nog niet zo bedreven met de handheld en tuurt vrijwel de hele tijd dat ze de bestelling opneemt, aandachtig op het schermpje. Dat ze toch oog heeft voor wie er allemaal met het gezelschap zijn meegekomen, blijkt als bij het uitserveren ongevraagd ook een bak water en een koekje voor de hond meekomen.

Misset Terras Top 100