Begroting 2025-2028: Harderwijk kijkt naar de toekomst

14 okt , 10:03 Nieuws
euro biljetten munten cc0 sittard geleen nieuws
De gemeente Harderwijk heeft haar begroting voor de jaren 2025-2028 vastgesteld. Een begroting is een belangrijk document waarin een gemeente haar plannen en verwachte inkomsten en uitgaven voor de komende jaren vastlegt. Het geeft inzicht in waar het geld naartoe gaat en wat de prioriteiten zijn. Harderwijk staat de komende tijd voor grote financiële uitdagingen en probeert de uitgaven in balans te brengen met de inkomsten door een combinatie van bezuinigingen en investeringen.

Wat staat er in de begroting?

In een gemeentelijke begroting wordt vastgelegd hoeveel geld de gemeente verwacht binnen te krijgen en waaraan het besteed zal worden. Dit omvat de dagelijkse uitgaven zoals onderhoud van wegen, ondersteuning van kwetsbare groepen en onderwijs. Daarnaast zijn er vaak ook bijzondere projecten, zoals het opknappen van sportaccommodaties of het bouwen van nieuwe woningen. De begroting van Harderwijk voor 2025 voorziet in zowel structurele als eenmalige uitgaven, met investeringen in onder andere klimaatmaatregelen, armoedebestrijding, en infrastructuur.

Verwachte inkomsten en uitgaven

Voor het jaar 2025 verwacht Harderwijk een positieve balans van €1,7 miljoen, maar vanaf 2026 worden tekorten van meer dan €6 miljoen per jaar verwacht. De gemeente kiest ervoor om een deel van de tekorten te dekken door geld uit de algemene reserve te halen en bezuinigingen door te voeren. In 2025 wordt €1,6 miljoen onttrokken aan de algemene reserve, onder andere om het nadelige effect van de meicirculaire van 2024 op te vangen​.

Meicirculaire?

De meicirculaire is een soort jaarlijkse "update" van de overheid die uitlegt hoeveel geld gemeenten in Nederland gaan krijgen van het Rijk. Het is een belangrijk moment, omdat gemeenten hiermee kunnen bepalen hoeveel ze kunnen uitgeven aan zaken zoals scholen, wegen, en zorg in hun stad of dorp.
Deze circulaire komt elk jaar in mei en geeft een overzicht van alle veranderingen in de geldbedragen en regels die de verdeling van het geld beïnvloeden. Het is als een soort budgetplan dat aangeeft hoeveel de gemeente de komende tijd kan verwachten, gebaseerd op nieuwe afspraken of veranderingen in de economie.

Opvallende posten

Voor gemeenten is de meicirculaire dus heel belangrijk, omdat ze op basis van deze informatie hun eigen begroting kunnen maken of aanpassen. In de begroting zijn enkele opvallende keuzes gemaakt die grote impact hebben op de inwoners van Harderwijk. Hieronder een overzicht van vijf belangrijke programma’s:

Sociaal Domein

Het sociaal domein is de grootste kostenpost in de begroting. Er wordt flink geïnvesteerd in zorg, jeugdhulp en ondersteuning voor inwoners met een laag inkomen. De kosten voor deze programma's nemen echter elk jaar toe, mede door loon- en prijsstijgingen en een toenemende vraag naar zorg. Om deze kosten beheersbaar te houden, worden enkele maatregelen genomen, zoals het aanpassen van zorgcontracten en strenger toezicht op uitgaven​.

Sport, Cultuur en Recreatie

Harderwijk investeert extra in sportaccommodaties, met een eenmalige bijdrage van €450.000 om sportclubs te ondersteunen bij renovaties. Ook worden plannen gemaakt voor het verbeteren van culturele voorzieningen, zoals een binnenpodium voor theater. Hoewel er geïnvesteerd wordt, staan er ook bezuinigingen op stapel, bijvoorbeeld door subsidies voor culturele evenementen te herzien​.

Klimaatadaptatie

De gemeente trekt structureel €370.000 uit voor klimaat adaptieve maatregelen. Deze zijn bedoeld om de stad beter bestand te maken tegen de gevolgen van klimaatverandering, zoals hevige regenval en hittegolven. Er komen bijvoorbeeld meer groene daken, waterdoorlatende bestrating, en maatregelen om overstromingen te voorkomen. Dit past binnen het bredere beleid om Harderwijk duurzamer te maken.

Onderwijs

Er wordt geïnvesteerd in nieuwe schoolgebouwen en het verbeteren van de onderwijsvoorzieningen. Dit komt deels door de groei van het aantal jonge inwoners, wat vraagt om uitbreiding van scholen en kinderdagverblijven. Toch moeten er ook bezuinigingen worden doorgevoerd, zoals het verminderen van subsidies voor peuteropvang.

Ruimte en Wonen

De gemeente gaat door met het bouwen van nieuwe woningen om de woningnood te verlichten. Er wordt ingezet op betaalbare woningen, maar ook op het verduurzamen van bestaande woningen. Daarnaast wordt er gewerkt aan de herstructurering van het bedrijventerrein, zodat het aantrekkelijker wordt voor bedrijven om zich te vestigen. De kosten voor deze projecten worden deels opgevangen door het verhogen van de onroerendezaakbelasting.

Ambitieus en uitdagingen

De begroting van Harderwijk voor 2025-2028 is ambitieus, maar kent ook grote uitdagingen. De gemeente probeert een evenwicht te vinden tussen noodzakelijke investeringen en het beheersen van oplopende kosten. Door strategische keuzes te maken in bijvoorbeeld het sociaal domein en klimaatadaptatie, hoopt Harderwijk een gezonde financiële toekomst tegemoet te gaan, zonder dat inwoners onevenredig hard worden geraakt.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Harderwijk Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Nunspeet Nieuws en Apeldoorn Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op de meest gezochte Facebook-pagina voor Harderwijks Nieuws? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.