Belg verblijft al maanden in Sint Jansdal Harderwijk

17 nov 2016, 11:00 Nieuws
mark 71
Ziekenhuis Sint Jansdal kan de man niet de straat opsturen. Hij heeft hoofdletsel, is regelmatig verward en staat onder controle van een neuroloog. Ondanks dat de kosten van zijn behandeling al sinds zijn opname in mei op rekening van Sint Jansdal komen, blijven ze de Belg verplegen.

Spoedeisende hulp

In mei kwam de man op de spoedeisende hulp terecht. Hij is daar door bekenden afgezet. Omdat de Belg zonder identiteitspapieren, verzekeringspapieren en andere gegevens binnen werd gebracht, kan hij nu niet door naar een verzorgingstehuis. Het letsel waarmee hij werd binnengebracht was van zo ernstig dat hij tot juli in het UMC in Utrecht heeft gelegen.

Uitbehandeld

De Belg is nu uitbehandeld in het Harderwijkse
ziekenhuis. Een terugkeer naar België of een verdere behandeling in een Nederlandse zorginstelling zat er tot nu toe niet in. Niemand wil de patiënt hebben omdat hij onverzekerd is en geen vaste woon- of verblijfplaats. Alhoewel het Sint Jansdal
inmiddels een soort van vaste verblijfplaats geworden is.

Belgische ambassade

De Belgische ambassade die de belangen moet behartigen van haar onderdanen in Nederland heeft een tijdelijk paspoort voor de man geregeld en het Belgische Rode Kruis ingeschakeld. Er zit schot in de zaak. Omdat de patiënt iemand is die buiten de bestaande regels valt, gaat het allemaal wat langzamer dan gehoopt.