Op woensdag 21 juni hebben wethouder Pieter Teeninga en Dick Boekhout van BPD het startsein gegeven voor de
bouw van
Harderweide. Samen hebben zij een tijdcapsule begraven. In die capsule hebben de aanwezige, toekomstige bewoners, de ontwikkelaar en de wethouder hun (woon)wensen gestopt.
Jonge gezinnen uit Drielanden
De bouw is woensdag al in gang gezet. Onder het genot van een hapje en drankje en het gedreun van de heipalen werd onder een grote nomadentent iedereen welkom geheten door Dick Boekhout van BPD. Boekhout:
"Wij zijn erg blij met uw aanwezigheid. Dit deel Drielanden, Harderweide, gaat in 3 fasen worden opgeleverd. Het zullen woningen gaan worden die helemaal passen bij de regio. De Veluwe met haar bossen en water. De eerste woningen zijn verkocht, de volgende staan op het programma om verkocht te gaan worden en zo gaat het de komende jaren door. Wat ons opgevallen is, is dat het grootste percentage kopers uit de 2 eerder gebouwde delen van Drielanden komt. En dat het jonge gezinnen zijn. Daaruit mogen we concluderen dat we er goed aan doen om aan jullie woonwensen te voldoen, want blijkbaar worden jullie graag oud in deze wijk."Bouw 1000 woningen start
Met het startsein wordt begonnen met de bouw van de eerste woningen van gebiedsontwikkelaar BPD. Volgende maand wordt gestart met de woningen van Slokker en het gereed maken van de gemeentelijke kavels. Door de gemeente Harderwijk worden samen met het consortium de komende jaren circa 1.000 woningen gebouwd. In deelplan 1, bestaande uit de eerste 380 woningen, biedt het consortium woningen aan en de gemeente bouwkavels.
Goede samenwerking
Wethouder Pieter Teeninga is trots op de
samenwerking met het ontwikkelconsortium BPD/Slokker.
"Toen de bouw van de allereerste woningen in Drielanden startte, werden er in een hoog tempo woningen gebouwd. Op de top waren het 500-600 woningen per jaar. Toen gebeurde er een hele tijd niks meer. Na een aantal jaar kwamen we in gesprek met BPD en Slokker en kwamen we niet uit de invulling van het laatste deel Drielanden. We hebben toen besloten om deel 3 maar te laten voor wat het was. En nu, nu gaat het echt anders worden dan de andere buurten in Drielanden.Beleving staat voorop
Het nieuwste deel Drielanden zal perfect aansluiten bij de wijk. Wethouder Teeninga hierover: "Het karakter van het nieuwe wijkdeel van Drielanden is gebaseerd op een landschappelijke inrichting met aandacht voor de groene kwaliteiten van de Veluwe. Er is gekozen voor ruime straten en brinken, gedetailleerde architectuur en duurzame bouw. "Harderweide betekent een nieuwe woonbeleving tussen het water, de stad en het bos. Een woonbeleving met landschappelijke allure, passend bij het karakter van de Veluwe. De samenwerking met de buurtvereniging en de samenwerking met Ermelo waren ook erg goed. Met het buurtschap Telgt zijn we tot een oplossing kunnen komen voor de dassenburcht. Er moeten nog wel wat afrondende gesprekken worden gevoerd, maar we kunnen verder.
Sociale woningbouw
De grens van minimaal 15%
sociale woningen is niet gehaald.
"En dat deed ons als gemeente best pijn," aldus Teeninga.
"Wij hebben als gemeentebestuur de wens in de tijdcapsule gedaan dat we samen met Uwoon en OMNIA Wonen ergens anders in Harderweide dit met hen kunnen goedmaken. Onze andere wens is dat we in heel Harderweide gaan zorgen dat we aan de nog hogere duurzaamheidseis gaan voldoen."