Christelijke partijen doen niks met advies bureau BRO

10 mei 2016, 14:05 Nieuws
shopping mall 1316787
Uit een over de koopzondag op deze site, was het de vraag wat de gemeenteraad met het advies van bureau BRO zou gaan doen. Uit een rapport kwam naar voren dat een koopzondag moet, pandeigenaren moeten meewerken, winkeltijden moeten flexibeler en de indeling van de binnenstad moet bekeken worden. De christelijke raadsleden hebben in de huidige samenstelling een lichte overhand.

Koopzondag is kiezersbedrog

De tegenstanders van een koopzondag in Harderwijk blijven tegenstanders. Het verschil in aantal tussen voor- en tegenstanders is minimaal. De Christenunie, CDA en Gemeentebelang zien niet in waarom zij hun christelijke kiezers iets anders zouden moeten voorschotelen dan 2 jaar geleden met de verkiezingen beloofd is. Ook denkt men dat de adviezen die bureau BRO doet niet gestoeld zijn op realiteit. Dat het onderzoeksbureau concludeert dat extra openstelling van winkels zal leiden tot meer omzet, is volgens Wilco Mazier van het CDA niet zo. Ook staat in het rapport vermeld dat grote winkelketens geen filiaal in Harderwijk vanwege het gebrek aan zondagopening. Volgens Mazier van het CDA komt dit omdat de grotere winkelketens vinden dat Harderwijk te kleine panden heeft.

Geen draagvlak christelijke kiezers

Marcel Companjen van de Christenunie wijst het rapport van BRO naar de prullenbak. Dat in 2014 de kiezers het meest op de christelijke partijen hebben gestemd, is voor de Christenunie een teken dat koopzondag niet nodig is. Ook wijst hij op een rapport uit 2013 dat er te weinig draagvlak is voor een koopzondag.