Dode vogels bij Zeewolde blijken besmet met dodelijke H5N8

16 nov 2016, 20:22 Nieuws
dode vogels zeewolde vogelgriep h5n8 still harry severens
De dode wilde watervogels die vorige week bij Zeewolde zijn gevonden en onderzocht, zijn besmet met H5N8. De dodelijke variant van de vogelgriep. Dit is vanmiddag bekend gemaakt. Volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit was dat al zeer waarschijnlijk. Onderzoek heeft uitgewezen dat het gaat om H5N8.

Dodelijke variant

Er werd afgelopen weekend al bekend dat de gevonden vogels met vogelgriep besmet waren. Vogelgriep kent meerdere varianten en het was onbekend om welk type het ging. In Nederland is Zeewolde de derde locatie waar de dodelijke H5N8 bij wilde vogels opduikt. Eerder werd H5N8 geconstateerd bij eenden in Monnickendam en bij diverse watervogels in een Rotterdams park.
dode vogels zeewolde besmet vogelgriep monnickendam anp nieuwsnl

Geen gevaar voor Harderwijkers

Raak dode wilde vogels niet aan! Dode vogels in sloten, vijvers of stadsparken kunt u melden via Snel Herstel 0341 411 333. Dode vogels in de randmeren kunt u ook rechtstreeks melden bij de NVWA via het meldpunt dierziekten: 045-546 31 88. Voor overige vragen of meldingen kunt u bellen met het Klantcontactcentrum van de NVWA, 0900-0388. Meer informatie vindt u op de website van de overheid .

Welke maatregelen zijn op dit moment van kracht?

Vorige week werd voor heel Nederland een ophok- en afschermplicht ingesteld voor bedrijven die vogels houden die bestemd zijn voor de productie van vlees en eieren. Ook mogen buitenstaanders niet meer in de stallen komen van pluimveebedrijven, behalve bijvoorbeeld een dierenarts. En kinderboerderijen, dierentuinen en houders van hobby-vogels moeten vermijden dat bezoekers in contact komen met de vogels. De Dierenweide Stadsweiden
meldt op haar Facebook-pagina dat de kippen en eenden voorlopig achter gesloten deuren zitten.
vogelgriep h5n8 weiland vogels gemeente harderwijk

Afscherm- en ophokplicht

De ophokplicht die vorige week is ingesteld moet voorkomen dat het virus overslaat naar pluimveebedrijven. Ook mag er niet op watervogels gejaagd worden om het aantal bewegingen van de dieren tot een minimum te beperken.