Een op acht Nederlanders heeft last van warmtepomp buren

30 sep , 13:55 Nieuws
warmtepomp
Een op de acht Nederlanders wiens buren een warmtepomp hebben, zegt daar last van te hebben. Dat blijkt uit onderzoek van duurzaamheidsplatform Slimster, in het kader van Burendag, dat afgelopen zaterdag plaatsvond. Het gaat dan om geluidsoverlast die wordt veroorzaakt door de buitenunit. Die produceert geluid en veroorzaakt soms trillingen die door de buren als storend kunnen worden ervaren.

Praat met elkaar

Slimster adviseert mensen die een warmtepomp laten plaatsen hierover vooraf in gesprek te gaan met hun buren. Het goede nieuws is dat de overgrote meerderheid van de ‘warmtepompburen’ nauwelijks tot geen hinder heeft van het apparaat. Een kleine twaalf procent geeft echter aan hier wel ‘enigszins last’ van te ervaren. Een kleine groep, bijna één op de 130, stelt ‘veel last’ te hebben van de warmtepomp van de buren.

Hoeveel geluid mag een warmtepomp maken?

Dat de buitenunit van een warmtepomp geluid maakt is een gegeven. Maar dit mag in Nederland niet meer dan 45 decibel zijn op de erfgrens (’s nachts 40 dB). Dat is vergelijkbaar met het geluid dat een doorsnee koelkast produceert. Warmtepompproducenten mogen in de EU echter buitenunits op de markt brengen die maximaal 65 dB produceren. Wie een warmtepomp heeft waarvan de buitenunit meer dan 40 dB produceert, doet er dan ook goed aan deze niet te dicht bij de erfgrens te plaatsen.
Volgens Marco Schuurman van Slimster kan veel ellende voorkomen worden door vooraf met de buren in gesprek te gaan. “Vaak is er al sluimerende irritatie tussen buren en is de komst van een warmtepomp ‘slechts’ de druppel die de emmer doet overlopen. Echter, geef je vooraf aan dat er een warmtepomp komt en dat je bij de plaatsing rekening houdt met eventuele geluidshinder, dan is de kans op klachten vele malen kleiner. En door te kiezen voor een warmtepomp die niet meer dan 40 dB produceert - voor veel moderne warmtepompen geldt dat - dek je jezelf bovendien in voor een eventuele rechtszaak.”

Warmtepompen worden stiller

Tot voor kort was de warmtepomp vooral in Scandinavische landen in trek. Daar woont men doorgaans aanzienlijk minder dicht op elkaar, waardoor het geluid van de buitenunit niet echt een ‘issue’ was. Maar nu steeds meer landen geluidsnormen instellen, worden nieuwe warmtepompen steeds stiller, wat de kans op overlast verkleint. Wie de kans op geluidshinder verder wil minimaliseren, kan overwegen speciale trillingsdempers of een geluidwerende omkasting te plaatsen, zo adviseert Slimster. Ook het geleidelijk opvoeren van de temperatuur, waardoor de warmtepomp niet op vol vermogen hoeft te draaien, kan hierbij helpen.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Harderwijk Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Nunspeet Nieuws en Apeldoorn Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op de meest gezochte Facebook-pagina voor Harderwijks Nieuws? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.