Energiecafé Endura voor eerste keer georganiseerd

15 mrt 2018, 7:49 Nieuws
energiecaf endura hnn
Het energiecafé komt voort uit de werkgroep warmte van Endura. De coöperatie heeft diverse werkgroepen en de insteek van het energiecafé is Harderwijkers en Hierdenaren kennis te laten maken met verduurzaming. 2 leden van de werkgroep vertellen hoe zij hun huis energieneutraler hebben gemaakt.

Verduurzaming moet voor mij en anderen wat opleveren

Richard Fijn van Draat is inwoner in Stadsweiden. Hij woont op de Meerkoetmeen. Toen zijn ouders waren overleden, trok hij in hun huis. Het hele huis werd door Fijn van Draat gestript en vanaf casco weer opgebouwd. Al sinds Fijn van Draat een klein jongetje is, is hij bezig met energie en natuurkunde. Fijn van Draat: “Vroeger vond ik het vooral leuk. Nu sta ik er anders in. Verduurzaming moet voor mij en anderen wat opleveren.”
De vraag is dan wat het oplevert. De noodzaak voor verduurzaming is aanwezig in hele maatschappij. “Er zijn een hoop partijen op Google te vinden, maar er is weinig fatsoenlijke info. Daarom ben ik lid bij Endura. Onder andere voor het vergaren van informatie, maar ook voor het delen van energieoplossingen,” besluit Fijn van Draat.

Nog jaren van de aarde kunnen genieten

Henk van den Berg is in 1991 gaan wonen in de Kerkstraat. In een oude pastorie. Toen Henk daar kwam wonen heeft hij direct een zonneboiler op zijn dak geplaatst. Van den Berg: “Nu 27 jaar later heeft die zijn investering dubbel en dwars terugverdiend. Maar bovenal ook een hoop gas bespaard.” Henk is altijd al geïnteresseerd geweest in inventieve zaken. In het geval van het verduurzamen gaat het bij hem vooral om het milieu. Van den Berg: “Ik verduurzaam mijn huis niet om het terugverdienen. Het gaat het er bij mij vooral om dat onze kinderen ook nog jaren van de aarde kunnen genieten.” Van den Berg heeft dor de jaren heen steeds beetje bij beetje kunnen verduurzamen. Zo hebben ze een warmtepomp in huis, is het circulatiesysteem aangepast, is er vloerverwarming en hebben ze kruipruimte isolatie met eps-balletjes. Van den Berg is blij met Endura, hij vindt het vooral interessant en leuk. “Wist u dat er in 1860 een gasfabriek in Harderwijk stond en we nu in 2018 weer een biogasfabriek krijgen. Ze lijken zelfs op elkaar.”

Druk op de ketel

Endura zorgt voor de druk op de ketel van het verduurzamen van Harderwijk. De coöperatie voor Harderwijkers en door Harderwijkers ziet het voor zich dat we in 2032 100% energie uit Harderwijk voor Harderwijk kunnen bieden. Kortom, heel Harderwijk moet dan gebruik kunnen maken van energie die in Harderwijk wordt opgewekt. De CO2-uitstoot moet met 45% naar beneden. En de leden van Endura kunnen straks rekenen op een energierekening die 30% lager is.

Verbinding met inwoners

Op dit moment is Endura met manege Rantrime bezig om de postcoderoos te ontwikkelen. Het dak van de manege wordt een zonnepanelenveld. Inwoners die hier op inschrijven mogen de energiebelasting van hun huidige energieleverancier wegstrepen tegen de opbrengst van deelname aan de postcoderoos. Op het Bouw- en Infrapark wordt momenteel ook de hand gelegd aan een mega zonnepark. Inwoners van Harderwijk en Hierden kunnen zich hierop inschrijven en moeten dit zien als een investering. De energieopbrengsten worden namelijk verkocht en de inkomsten vloeien terug naar de aandeelhouders. Het verwachte rendement is 5%. Wat er in de toekomst gaat gebeuren is voor directeur Sederel nog maar de vraag: “Dat er windmolens gaan komen lijkt me een kwestie van tijd. En dat Harderwijk volledig gasloos gaat worden is een mega-project waarvan niemand eigenlijk nog weet hoe dat er precies uit zal gaan zien. Het belangrijkste vinden wij van Endura om de verbinding te blijven maken met alle inwoners van de gemeente Harderwijk.”

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u op de website van Endura
kijken. Wil u eens kennismaken dan houdt Endura in mei een ledenvergadering en is er in juni weer een politiek café.