Frituurvet verdwijnt nog te vaak in het toilet of in de gootsteen, waarna het aan de binnenkant van de riolering blijft plakken en zorgt voor verstoppingen.
Frituurvet niet in het riool
Daarvoor waarschuwt de Unie van Waterschappen, nu veel mensen thuis weer oliebollen gaan bakken. Er is
een handige kaart om te zien waar u het gebruikte vet verantwoord kwijt kunt. De zuivering en afvoer van oliebollenvet kost de waterschappen jaarlijks enkele miljoenen euro’s.
Tonnen publieksgeld
‘De cijfers over door vet verstopte rioolleidingen verschillen per regio, maar een waterschap kan hier jaarlijks wel 200.000 euro aan kwijt zijn. Die kosten worden via de waterschapsbelasting uiteindelijk door de inwoners betaald,’ aldus de koepel van waterschappen. Aan de andere kant halen bijvoorbeeld scholen, sportclubs en kinderboerderijen financieel voordeel uit het inzamelen van gebruikt frituurvet.
Veel voordeel te behalen
Volgens de Unie van Waterschappen kiest minder dan de helft van de Nederlandse huishoudens ervoor om gebruikt frituurvet te recyclen. Wordt het echter ingeleverd bij een recyclepunt, dan wordt er biobrandstof van gemaakt. Giet vloeibaar frituurvet daarom terug in de verpakking – of in een lege plastic fles – en breng het naar de gele kliko bij een supermarkt of een ander inzamelpunt. Ook het plastic dat mee ingezameld wordt kan dan worden gerecycled.
Meer nieuws
Voor meer nieuws kunt u
Harderwijk Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren.
Nunspeet Nieuws en
Apeldoorn Nieuws en
Ermelo Nieuws . Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op de meest gezochte Facebook-pagina voor Harderwijks Nieuws? Mail dan naar
[email protected] of bel naar 06-42022831.