Aanstaande zaterdag gaat de klok weer achteruit. Om 3.00 uur ’s nachts wordt het ineens 2.00 uur. Dus dat betekent een uurtje langer stappen en slapen.
Wintertijd, zomertijd
Heel veel mensen hebben er geen boodschap aan. Maar er is een steeds groter worden groep mensen die de regeling onzinnig vinden. Niet meer van deze tijd. De wintertijd waar we aankomend weekend in belanden, is de originele tijd. In maart wordt het daglicht, lees tijd, verplaatst. De zomertijd is ooit ingevoerd om economische voordelen en lichtbesparing te creëren. In 1916 was de zomertijd er voor het eerst. In 1945 werd het afgeschaft en in 1977 werd er weer 2x per jaar aan de klok gemorreld. De voordelen van 40 jaar en langer geleden, zijn niet meer van deze tijd.
Handtekeningen
Ieder jaar komt de discussie dan ook weer terug. Afschaffen? Of behouden? Nederland is één van de 70 landen die de zomertijd hanteert. De overige ruim 130 landen verzetten niet twee keer per jaar de klok. Anouk Verhaaf, van actiegroep ‘Stop de Zomertijd’, overhandigde 40000 handtekeningen aan het Europarlement. De klok verzetten is weer op de agenda van het Europarlement gezet. Als daar een meerderheid voor het afschaffen te vinden is, buigt de Europese Commissie zich over het onderwerp. Hierna moeten de lidstaten ook nog hun akkoord geven.