Glasaal uitgezet in wateren van de Randmeren

13 mrt 2017, 13:52 Nieuws
glasaal uitzet harderwijk wolderwijd w hnn
©HNN
Vrijdagmiddag werd de glasaal weer uitgezet in Nederland. De Randmeren zijn hiervoor een uitstekend gebied. De beschutting van de basaltblokken en de juiste watertemperatuur in begin maart zorgen ervoor dat sinds een aantal jaar de Nederlandse palingstand weer bijtrekt.

Herstel palingstand Nederland

Peter van den Berg (Palingrokerij & Vishandel Dries van Berg), Ria en Peter Jansen (HK7) en Jan Foppen (HK78) zijn deze vrijdagmiddag voor de Stichting DUPAN de samenwerkingspartners. DUPAN staat voor Duurzame Palingsector Nederland. De stichting zorgt voor de uitzet van glasaal en de uitzet van volwassen paling in zee. In de DUPAN zijn palingkwekers, palingvissers en palinghandelaren verenigd. Samen werken zij een herstel van de palingstand in Nederland. De Europese paling (Anguilla anguilla), de paling die in Nederland wordt gevangen, komt uit de Sargassozee. Dé broedplaats van en voor paling. Kuit wordt hier geschoten en eitjes komen hier uit. Ergens tussen een half jaar en een jaar (denkt men) gaat de uiteindelijke glasaal met de golfstromen mee naar Europa en komt aan in Frankrijk. Hier worden ze het zoete water in geholpen. Na een aantal jaar in Nederland te hebben rondgezwommen willen ze zich voortplanten en weer terug naar zee. In Nederland worden ze de Afsluitdijk over geholpen en met de golfstromen gaan ze mee naar de Sargassozee. Daar begint de cyclus van voor af aan.

Mysterieus dier

De levenscyclus van een paling is op z'n minst mysterieus te noemen. Men denkt dat de dieren aangeboren "sensoren" hebben die ervoor zorgen dat ze de golfstromen richting Sargassozee bereiken. Dezelfde sensoren die ervoor zorgen dat de wat oudere glasaal op een zeker moment de Sargassozee uit zwemt en richting het zoete Europese water trekt. De glasaal is onzijdig en kan meerdere keren per levenscyclus zijn geslacht wijzigen. De rode aal blijft Europa, de schieraal wil juist naar buiten. Terug naar de Sargassozee. De verschillende palingsoorten (±32) verschillen enorm van structuur en vetgehalte. Sommigen zijn perfect om te fileren en niet om te roken. Dit geldt ook andersom.

Kostbaar initiatief

De 2 miljoen palingen zijn vrijdag in Nederland uitgezet in het Gooimeer, Wolderwijd en Veluwemeer. De glasaal wordt bij aankomst vanuit Frankrijk gecontroleerd op kwaliteit, gewogen en geteld. Er was zo'n 574 kilo in Harderwijk om uit te zetten. Het was een kostbare aangelegenheid, de prijs van de glasaal is momenteel €200 de kilo. De HK78 ging naar Elburg en de HK7 met Peter Jansen aan het stuur koerste langs de Knardijk.