Grote bomenkap in Harderwijk de komende periode

08 mrt 2017, 12:28 Nieuws
alnus glutinosa 844513
De komende periode worden er in de gemeente Harderwijk erg veel bomen gekapt. Er zullen rond de 170 exemplaren geveld worden. Hier komen dan tegen de 90 bomen voor terug.

Grote bomenkap

De grootste kaalslag zal er worden gemaakt in het Sypelgebied. Hier worden 74 bomen in de bosjes rondom MHC de Mezen geveld. In samenspraak met de andere "huurders", de Bieleggers en Zwart Wit, wordt het hele gebied opnieuw ingedeeld. De Mezen moet haar kunstgrasvelden vervangen en wil meer velden aanleggen. Dit wordt gecombineerd met de kap. Er zullen zo'n 14 bomen worden teruggeplaatst.

Wijken voor nieuwbouw

Ook aan de andere kant van Harderwijk gaat gekapt worden. In de nog te bouwen wijk Harderweide moeten ongeveer 60 bomen het veld ruimen. Dit is nodig om te kunnen starten met de nieuwbouw. In de plannen is rekening gehouden met bestaande beplanting. Niet alle houtwallen en bomenrijen konden in de plannen verwerkt worden. Er wordt gekozen om een zelfde aantal houtwallen en bomenrijen terug te plaatsen, als dat er wordt verwijderd. Hiervan is overigens al een deel geplant.

Zicht ontnemen

Aan de Diepe Gracht worden 40 elzenbomen omgezaagd. Deze bomen zijn de laatste jaren zo groot gegroeid dat het zicht op de Gracht wordt weggenomen. Als de Diepe Gracht op termijn wordt gerenoveerd, komen er 9 bomen voor terug.