Haringvaatje in Harderwijk levert €50000 voor goede doelen

16 jun 2017, 10:16 Nieuws
haringparty jonh hnn w 1
Een topopbrengst. €50000 voor het "eerste" vaatje Hollandse Nieuwe tijdens de HK Haringparty 2017. Kunstenaar Peter Riezebos beschilderde het haringvaatje tijdens de veiling. Perspectief uit Harderwijk wist het vaatje Hollandse Nieuwe binnen te hengelen.

Amerikaanse veiling

haringparty jonh fb ronald bonestroo 2
De veiling ging net als ieder jaar op Amerikaanse wijze. Voor de veilingmeester en zijn publiekshulpen extra lastig. Ieder bod tot het eind van de klok telt en moet worden "afgetikt". Als de klok het afgesproken einde nadert, wordt er een finale bod gedaan. De veilingmeester besloot dat dit bod €2750 moest zijn. Hierop gingen er 3 handen tegelijkertijd de lucht in. Perspectief uit Harderwijk (o.a. arbodienstverlening), Hoornstra Infrabouw uit Doesburg (verantwoordelijk voor meerdere infrabouwwerken in Harderwijk) en Polskamp uit Ermelo (vleesindustrieel) deden tegelijkertijd een laatste bod. Hierop werd door veilingmeester Dries van den Berg besloten dat het vaatje door deze 3 ondernemers per opbod kon worden gewonnen. In een mooie strijd trokken de broers Wijnholds aan het langste eind. Wim Wijnholds, directeur Perspectief zei hierover: "Het vaatje krijgt een prominente plaats in ons kantoor aan de Verkeersweg. Het zal een bron van inspiratie zijn voor onze werknemers."

Haringvaatje

haringparty jonh fb ronald bonestroo 1
Het vaatje Hollandse Nieuwe wordt ieder jaar traditioneel geveild, waarna de vis officieel verkocht mag worden. In Harderwijk vindt deze veiling altijd in dezelfde week als de officiële landelijke veiling. Deze bracht dit jaar, mede dankzij veilingduo Dries van den Berg en Wendy van Dijk, €65000 op. Sander van Dompseler, bestuurslid Stichting HK Haringparty 2017: "Dit jaar hebben we gekozen voor het Strandeiland, vuurwerk en de beschildering van het vaatje door Peter Riezebos. Allemaal om zoveel mogelijk geld voor de goede doelen binnen te halen."

Laatste stukje veiling

Opbrengst

haringparty jonh hnn w 2
De opbrengst van de biedingen kwam uit op €46250, de stichting HK Haringparty maakte het bedrag af op €50000. Hiervan ging €30000 naar de goede doelen. Het Stadsmuseum en Stichting Vrienden van Sinterklaas konden allebei een cheque van €7500 in ontvangst nemen. Stichting MESS en Podiumspektakel kregen elk een cheque van €5000. EHBO Harderwijk en het Visserijconcert mochten zich beide verheugen met een bijdrage van €2500. De overige €20000 gaat ook naar het goede doel. Welk(e) doel(en) gaat de stichting HK Haringparty 2017 nog bepalen.

Lees ook

Vuurwerk

De stichting pakte ook uit met een knaller van een afsluiting van de Haringparty. Een bijna 10 minuten durende fantastische vuurwerkshow aan de kades van de Harderwijkse binnenstad zorgde voor een stukje nostalgie bij een hoop aanwezigen.