Klok dit weekend een uur terug!

25 okt , 7:30 Nieuws
ontwerp zonder titel 18
In de nacht van zaterdag 26 op zondag 27 oktober schakelen we over op de wintertijd. Dit betekent dat we de klok om 03.00 uur een uur terugzetten naar 02.00 uur. Hierdoor wordt het 's avonds eerder donker, wat voor veel mensen een teken is dat de winter eraan komt. In dit artikel leggen we uit wat wintertijd betekent, hoe je je erop kunt voorbereiden en wat de jaarlijkse discussie hierover is.

Wat betekent de wintertijd precies?

Wintertijd is een jaarlijks terugkerend moment waarbij de klok een uur wordt teruggezet. Dit gebeurt in de nacht van zaterdag 26 op zondag 27 oktober. Hierdoor verschuift de tijd van 03.00 uur naar 02.00 uur, wat betekent dat het 's ochtends eerder licht is, maar 's avonds eerder donker. De wintertijd is ooit ingevoerd om beter gebruik te maken van het natuurlijke daglicht en zo energie te besparen. Hoewel veel moderne apparaten, zoals smartphones en computers, de tijd automatisch aanpassen, is het handig om je analoge klokken en horloges even na te lopen en handmatig bij te stellen.

Aanpassen aan kortere dagen

De overgang naar de wintertijd kan invloed hebben op je dagelijkse ritme. Doordat het 's avonds eerder donker is, merken veel mensen dat ze sneller vermoeid raken. Ook kan het humeur wat schommelen, omdat de dagen korter en de nachten langer worden. Om goed met deze verandering om te gaan, is het slim om je slaapritme alvast wat aan te passen. Probeer bijvoorbeeld eerder naar bed te gaan en 's ochtends wat extra daglicht op te zoeken. Zo kan je lichaam makkelijker wennen aan het ritme van de wintertijd. Daarnaast kan het helpen om alvast te genieten van de knusse momenten die de winter met zich meebrengt, zoals een warme kop thee of een avondje op de bank met een deken.

Traditie en discussie over wintertijd

Hoewel de wintertijd voor veel mensen een vast moment in het jaar is, is er steeds meer discussie over. Vroeger werd gedacht dat de wintertijd voor energiebesparing zorgde, maar tegenwoordig vragen mensen zich af of dat nog wel het geval is. Sommige landen en regio's overwegen zelfs om de wintertijd helemaal af te schaffen en het hele jaar dezelfde tijd aan te houden. Toch blijft de overgang naar de wintertijd voor veel mensen een vertrouwd moment dat het begin van de winter aangeeft. Het is bovendien een goed moment om even stil te staan bij de komende koude maanden en je huis winterklaar te maken, zoals het controleren van de verwarming of het ophangen van extra verlichting voor de donkere dagen.

Zomertijd

Op zondag 31 maart 2025 schakelen we weer terug naar de zomertijd. Tot die tijd kunnen we genieten van de gezelligheid die de wintertijd met zich meebrengt. Vergeet dus niet om dit weekend je klok een uur terug te zetten en jezelf voor te bereiden op de kortere dagen die komen gaan.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Harderwijk Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Nunspeet Nieuws en Apeldoorn Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op de meest gezochte Facebook-pagina voor Harderwijks Nieuws? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.