Kunstgrasvelden vormen geen gevaar voor de volksgezondheid

21 dec 2016, 8:06 Nieuws
kunstgras rubbergranulaat korrel voetbal veld nieuws anp
Uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is gebleken dat voetballen op kunstgrasvelden geen gevaar voor de gezondheid oplevert.

Kunstgrasvelden

Rubbergranulaat is fijngemalen rubber dat gemaakt wordt van oude rubberproducten zoals autobanden. Er zitten in de rubberkorrels wel stoffen die gelinkt worden met kanker, maar in zulke kleine hoeveelheden dat er geen reden is voor een speelverbod. Hierdoor is het schadelijke effect op de gezondheid zo goed als verwaarloosbaar, zegt het RIVM. Voor alle kunstgrasvelden in Harderwijk geldt dit ook.

Zembla

Aanleiding voor het onderzoek is de maatschappelijke bezorgdheid die ontstond na de televisieuitzending van Zembla ‘Gevaarlijk spel’ in oktober 2016. Het rubbergranulaat wat in kunstgras verwerkt zit, zou kankerverwekkend zijn.

Uitgebreid onderzoek

Het RIVM is op verschillende manieren op zoek gegaan naar meer kennis over rubbergranulaat op sportvelden en eventuele effecten op de gezondheid. De uitkomsten van
de verschillende onderzoeken leiden nu tot een conclusie. Namelijk dat het veilig is om op kunstgras met rubbergranulaat te sporten. Ook al zou een andere norm voor rubbergranulaat gehanteerd worden – die voor consumentenproducten – ook dan nog zou het advies hetzelfde zijn. Het onderzoek richtte zich immers op de gezondheidsrelatie en niet op Europese normen.

Conclusie

De Vereniging Sport en Gemeenten (mede namens VNG), GGD GHOR, het ministerie van VWS en de KNVB onder andere nemen het advies van RIVM over.

Lees ook