Mogelijk doorstart voor coffeeshop Liberty Harderwijk

04 aug 2017, 10:27 Nieuws
liberty coffeeshop sluiting watermerk
Vandaag doet de voorzieningenrechter een uitspraak over een verzoek dat door advocaat Altenaar is ingediend. Volgens Inter B.V., de formele eigenaar van coffeeshop Liberty, is de beoogde sluiting per vandaag, mogelijk onrechtmatig.

Mogelijk open tijdens bodemprocedure

De coffeeshop wil langer open blijven dan 4 augustus. De advocaat van de coffeeshop diende een verzoek in om open te kunnen blijven tot er een nieuwe coffeeshop geopend gaat worden. Zo kan het personeel op een nette manier ontslagen worden en kunnen andere verplichtingen ook op een juiste manier worden afgehandeld. 3 weken geleden heeft de Harderwijkse burgemeester Harm Jan van Schaik Liberty medegedeeld dat de shop per 4 augustus
niet meer open mag. Volgens de advocaat van Inter gaat de sluiting in tegen een uitspraak van ambtenaar Baron. In 2014 heeft deze gezegd dat sluiting voor 3 maanden zou zijn bij een eerste overtreding. Exploitant Görgen is veroordeeld voor het in 2011 voor handen hebben van een voorraad van 52 kilo. De sluiting is nu echter definitief. In de bodemprocedure wil de advocaat van Liberty aantonen dat de gemeente eerder heeft toegezegd dat de sluiting voor 3 maanden zou zijn. Advocaat Altenaar verzoekt de rechter om Liberty tijdens de procedure open te laten.

Oude regime

Coffeeshop Liberty zou volgens zijn raadsman ook kunnen doorstarten. Tijdens de zitting gisteren bleek dat één van de werknemers enkele weken geleden een verzoek voor een gedoogvergunning heeft ingediend. Dit was voordat de burgemeester zijn nieuwe beleid vaststelde. De aanvraag voor de vergunning moet daarom nog beoordeeld worden volgens het oude regime. Omdat de coffeeshop aan alle eisen in de oude voorwaarden van de gemeente voldoet, behalve dan een exploitant met een strafblad, denkt Liberty-advocaat Altenaar dat de aanvraag voor een gedoogvergunning een grote kans van slagen heeft. Zo zou Liberty onder een andere exploitant een doorstart kunnen maken.

Geen toezegging

Volgens Textor, advocate van de gemeente Harderwijk, zijn er nooit toezeggingen gedaan over een sluiting van 3 maanden bij een eerste overtreding. Vrijdagmiddag 4 augustus volgt de uitspraak.