Nieuwjaarsduik 2017: koud water, maar warm Walhalla

08 jan 2017, 10:50 Nieuws
harderwijker nieuwjaarsduik 20176572
Zaterdag 7 januari was het weer zover. De Harderwijker Nieuwjaarsduik. In 2017 is de 13e keer dat dit evenement wordt georganiseerd. In samenwerking met Harderwijk Winterstad wordt het officieus gezien als de afsluiter van de winterse evenementen.

Kantje Boord

aan het strandeiland Harderwijk is als locatie ideaal voor dit evenement. Steven van Geelen en zijn team hadden het Kantje Boord-festival in elkaar gezet. Er was muziek van dj's en de band Backgammon. Er stond een kleedkamertent. Er was een houten mobiele sauna. Er stonden diverse hottubs. Meerdere vuurtonnen stonden flink te branden. De buitenbar was geopend en op 3 plekken konden deelnemers en toeschouwers een hapje eten scoren. Quincy staat samen met z'n vrouw Martine ook op het terras van Walhalla. Ze verkopen ramen. Een Japans gerecht. "We doen dit als hobby erbij. Daarom staan we ook vaker met een stand op dit soort events in Harderwijk. We vinden het leuk om iets bij te kunnen dragen aan dit soort initiatieven in Harderwijk."

Nieuwjaarsduik

Langzaam stroomden de deelnemers het terrein van het strandeiland op. De 4 medewerkers van het Rode Kruis verwachten niet heel veel andere problemen dan anders. Vanwege de weersomstandigheden houden ze er wel rekening met wat meer problemen dan anders, maar het is niet heel veel zwaarder dan voorgaande jaren. Bert Stegeman van Zandokhan: "Het is wat kouder dan anders, dus wij zullen wat extra letten op mensen die het moeilijker hebben. Vorige week waren we bij de duik in Zeewolde en daar was het wat minder koud. De gevoelstemperatuur is nu 6 á 7°C onder nul."

Deelnemers

Er waren dit jaar wat minder deelnemers dan voorgaande jaren. Gezien het weer was dit wel te verwachten. Voor verschillende deelnemers was het de zoveelste duik die ze gingen doen. Marcel Companjen van de Christenunie: "Ik heb alle edities tot nu toe deelgenomen. De eerste keer was het nog bij de kanovereniging aan het voormalige stukje Flevoweg. Een hartstikke leuk en gezellig evenement voor onze stad." Deelnemer Martijn Reuvers: "Het water was wel koud, maar niet zo extreem als sommigen van tevoren dachten. Het viel allemaal wel mee."
Na dit gesprek wordt Reuvers door een Rode Kruis-medewerker gesommeerd om zich te gaan omkleden.

Harderwijk Nieuws Kanaal

De heren van Harderwijk Nieuws Kanaal hebben het event ook weer vastgelegd met de filmcamera. Christiaan Schaftenaar, Frits Sparnaaij en Johan Ramon waren overal op het terrein te vinden met hun camera's en microfoons.