PMD-pilot gestart op 1 juli

04 jul 2023, 8:34 Nieuws
ontwerp zonder titel 2023 07 10t080645057
Op 1 juli 2023 startte de PMD-pilot. Inwoners van Harderwijk en Hierden kunnen 6 maanden lang gratis hun plastic en metalen verpakkingen en lege drinkpakken (PMD) inleveren. Zij kunnen hiervoor terecht op 8 locaties vlakbij winkelcentra en/of supermarkten en het dorpshuis in Hierden. De pilot is tijdelijk en stopt op 22 december 2023. De containers worden op dat moment weer verwijderd.

Gratis plastic en metalen verpakkingen en drinkpakken inleveren

Met de PMD-pilot lost het college de belofte uit het Collegeprogramma 2022-2026 in, namelijk dat er een proef met het inzamelen van PMD-afval uitgevoerd wordt. De pilot moet inzicht geven in hoe de inwoners van Harderwijk en Hierden het liefst omgaan met het scheiden van plastic afval. De uitkomsten van de pilot gebruikt de gemeente om uiteindelijk passende keuzes te maken voor de gemeentelijke afvalinzameling, in de volle breedte, vanaf 2025. In elk huis ontstaat afval. Daar ontkomt niemand aan. Restafval verdwijnt meestal gedachteloos in de container. Groente- en etensresten gooit men vaak al netjes in de GFT-container en papier gaat in de papierbak. Toch moeten we nu en in de toekomst nadenken over hoe we het aantal kilo’s restafval verder kunnen terugbrengen. Afval goed scheiden en verwerken helpt daarbij. En we doen het al best goed in onze gemeente. In 2022 startten we met het Diftar-systeem. Sindsdien liep het aantal kilo’s fijn restafval per huishouden al flink terug: van 138 kilo naar 84 kilo. Een mooi resultaat!

Waarom deze pilot?

Maar hoe gaan we om met plastic verpakkingsmateriaal, metalen verpakkingen en drinkpakken? Willen we dat zelf vooraf scheiden (bronscheiding), of laten we het scheiden liever over aan de afvalverwerker (nascheiding)? Via de PMD-pilot wil gemeente Harderwijk onderzoeken wat de voorkeur is van haar inwoners. Met de proef verzamelt ze informatie en meningen. Bijvoorbeeld door de kwaliteit van het ingeleverde PMD te beoordelen. Maar ook door middel van een vragenlijst via het Online Stadsgesprek en straatinterviews over ervaringen en wensen. De gemeente roept iedereen op om die vragenlijst in te vullen. Alle informatie helpt om te kiezen voor het beste scheidingsmodel voor Harderwijk en Hierden.

Locaties

De speciale (tweedehands) PMD-containers die voor deze proef worden gebruikt, staan vanaf 1 juli bij het Dorpshuis in Hierden en op parkeerplaatsen bij de volgende zeven winkelcentra:
  • Plan Frankrijk, Jannevroupad (parkeerplaats tegenover OBS Het Talent)
  • Winkelcentrum Stadsdennen, P.C. Hooftplein
  • Winkelcentrum Tweelingstad, Nassaulaan
  • Winkelcentrum Drielanden, Tonselsedreef
  • Winkelcentrum Stadsweiden, Achterste Wei (achter de Jumbo)
  • Friese Gracht, Selhorsthof (parkeerplaats bij de AH)
  • Winkelcentrum Zeebuurt, Knardijk (Lidl/Dirk van denBroek)
Voor de vindbaarheid zijn de containers zoveel mogelijk geplaatst bij al bestaande openbare containers voor bijvoorbeeld GFT, glas en textiel. De PMD-containers hebben herkenbare stickers, waar informatie op staat over het gebruik ervan.
Meer informatie
Inwoners van Harderwijk en Hierden krijgen een brief met folder over deze pilot thuisgestuurd. Verdere informatie is te vinden op www.afvalharderwijk.nl, waar regelmatig (nieuws)berichten verschijnen. Deze en andere informatie rond de pilot deelt de gemeente ook in de krant en op haar social-mediakanalen

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Harderwijk Nieuws
toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Nunspeet Nieuws en Apeldoorn Nieuws en Ermelo Nieuws
. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op de meest gezochte Facebook-pagina voor Harderwijks Nieuws? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06-42022831.