Praktijkvleugel Morgen College klaar voor gebruik

30 nov 2016, 13:32 Nieuws
img 5721
©HNN
Het Morgen College heeft de eerste fase van de verbouwing er op zitten. De praktijkvleugel is klaar en kan volop gebruikt worden voor Talent In Zicht. Ze zijn er nog niet. De complete verbouwing moet voor de zomer af zijn.

Nieuwe praktijkvleugel

De gehele praktijkvleugel is ingericht voor het leerprogramma Talent In Zicht. “We zijn er nog niet. De vleugel is door de aannemer na het einde van vorig schooljaar helemaal leeg gehaald. Alleen de buitenmuren bestonden nog. Nu is dit deel af. De rest van het schooljaar gaan we verder met inrichten en voorbereiding voor het laatste deel van de verbouwing. Voor de zomer hopen we dan helemaal klaar te zijn." Dit vertelt teamleider aan het Morgen College, Roel Teune. De herinrichting van de praktijkvleugel van het stuk Morgen College is af. Het is nu een leerplein, met daar omheen de profiellokalen. Teune: "De scheiding tussen de lokalen en het plein bestaat uit een glazen wand. Het geheel heeft een open karakter, waardoor het makkelijker wordt om elkaar te ondersteunen."

Talent In Zicht

Doordat een leerling 6 profielen heeft waaruit gekozen kan worden voor het voortgezet onderwijs, is het best lastig om dit in het eerste jaar al te kiezen. Bij Talent In Zicht (TIZ) wordt gewerkt, gecoacht, maar vooral ontdekt naar wat een leerling wil en kan. Iedere “profielgroep” kan opdrachten aanleveren bij de docenten en staf van TIZ. Deze verwerken dit dan tot werkopdrachten voor de leerlingen. “4 jaar geleden waren er maar een paar leerlingen die de pilot deden. Nu heeft iedere nieuwe leerling 8 uur TIZ per week.” Dit zegt Erna van Ommen, sectieleider TIZ op het Morgen College. Volgens Ruben Luiting en Tom Koetsier is het wel handig dat er bijna niks meer op papier gaat. “We werken op de iPad of laptop en de meeste opdrachten verwerk je in je werkboek. Dat is een Wordpress-site.”

Hard nodig

“De verbouwing was hard nodig. We werkten met oude apparatuur in een oude, soms zelfs onveilige omgeving,” aldus Ben Dekker, docent Mobiliteit, Transport en Logistiek. Met de vernieuwing van het lesprogramma, tegenwoordig heet autotechniek dus MTL, kon de voertuigwerkplaats ook verbouwd worden. Ben: “Wat ik vooral belangrijk vind aan de vernieuwing, is de aansluiting van TIZ op de profielonderdelen voertuigen en bouw. Door de jaren heen zijn metaal en elektro verloren gegaan en het zou zonde zijn als we hier straks alleen maar lesgeven in welzijn en verzorging.”
img 5720

Ervaringen leerlingen

De 3-jaars leerlingen die rondlopen in het lokaal van Mobiliteit, Transport en Logistiek hebben het prima naar hun zin in de nieuwe werkplaats. Volgens Ruben is het veel leuker met hoe het was. “We krijgen meer vrijheid door de nieuwe manier. We krijgen veel meer vrijheid. Daarom heb je meer kans om het zelf uit te zoeken. We zitten 14 uur in de week in dit lokaal.” Edward van de Kamp: “Dit is toch veel leuker dan achter je tafel zitten en leren? Nu krijgen we tenminste de kans om het zelf te kunnen doen en zo te leren hoe je aan auto’s en motors sleutelt.” Dat de leerlingen onderling lol hebben, blijkt ook wel in een gesprek met hen. Leerling Danny Buitink bijvoorbeeld. Die doet aan motorcross als sport, die leert hier zelf hoe die aan zijn motor kan sleutelen. “Al helpt dat niet veel, want hij crosst nog geen deuk in een pakje boter,” zegt Edward lachend.
img 5722
Dit bericht verschijnt als eerste op Harderwijk Nieuws .