Proces nieuwe locatie AZC in Harderwijk van start: dit is wat je moet weten

03 mei , 12:18 Nieuws
AZC

Het huidige AZC in Harderwijk sluit in 2026. De gemeente is daarom begonnen met het zoeken naar een nieuwe locatie. In dit artikel lees je stap voor stap hoe dat proces verloopt en wat er de komende maanden gaat gebeuren.

AZC Harderwijk krijgt andere plek

De gemeente Harderwijk werkt aan het aanwijzen van een nieuwe plek voor het asielzoekerscentrum (AZC). Het huidige AZC aan de Graaf Ottolaan sluit op 30 juni 2026, omdat dan de vergunning afloopt. In dat centrum is nu ruimte voor 800 mensen. De nieuwe locatie moet plaats bieden aan ongeveer 500 bewoners. Het college wil inwoners goed informeren en betrekken bij het proces. Daarom heeft de gemeenteraad eind april een raadsinformatiebrief ontvangen, en komt er binnenkort ook een artikel op de gemeentepagina én in de Harderwijker Courant. Volgens de gemeente wordt er de komende weken toegewerkt naar een voorkeurslocatie. Die locatie is nog niet bekendgemaakt, maar het college van burgemeester en wethouders wil hierover voor 20 mei een besluit nemen. Daarna worden omwonenden direct geïnformeerd via een brief.

Zo kiest de gemeente een locatie voor het AZC

Het zoeken naar een geschikte plek gebeurt volgens duidelijke uitgangspunten. Die zijn al in september 2024 vastgesteld en besproken met de gemeenteraad. Belangrijke eisen zijn onder andere dat de locatie minimaal tien jaar beschikbaar moet zijn, dat er draagvlak is in de buurt en dat de plek veilig bereikbaar is voor fietsers en wandelaars. Ook kijkt de gemeente of de nieuwe locatie goed te combineren is met andere doelen, zoals woningbouw of groen. Daarnaast is het belangrijk dat het nieuwe AZC zoveel mogelijk zelfvoorzienend is, zodat de druk op bijvoorbeeld onderwijs en zorg niet groter wordt dan nu. Het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers) stelt daarnaast eisen aan de afstand tot winkels, basisscholen en het openbaar vervoer. Een supermarkt moet op loopafstand liggen (minder dan 15 minuten), en er moet binnen redelijke afstand onderwijs beschikbaar zijn – bijvoorbeeld een Internationale Schakelklas (ISK) op fietsafstand. Met deze uitgangspunten in de hand heeft de gemeente 23 beoordelingscriteria opgesteld. Daarmee is gekeken naar plekken die al bekend waren binnen de gemeente, maar ook naar locaties die door inwoners of bedrijven zijn aangedragen. Zo ontstond een longlist van 17 locaties. Die is begin 2025 teruggebracht tot een shortlist van 7 mogelijke plekken.

Betrokkenheid van omwonenden en de gemeenteraad

Voordat het college een definitief besluit neemt, worden direct omwonenden op de hoogte gebracht van de voorkeurslocatie. Zij ontvangen een brief en worden uitgenodigd voor een bijeenkomst eind mei. Tijdens die bijeenkomst is er ruimte voor vragen én, indien gewenst, een persoonlijk gesprek met de burgemeester of één van de wethouders. Ook de gemeenteraad wordt betrokken. Die kan op 12 juni haar wensen en bedenkingen delen over de voorgestelde locatie. Daarna volgt het definitieve besluit van het college. Als die keuze eenmaal gemaakt is, volgt een tweede fase van communicatie. Die is bedoeld voor inwoners van de stad die zich betrokken voelen, zoals vrijwilligers, maatschappelijke organisaties of buurtbewoners die vragen of zorgen hebben. In deze fase worden opnieuw inloopmomenten georganiseerd en wordt een omgevingsoverleg gestart. In dat overleg kunnen deelnemers meedenken over hoe de opvang op de nieuwe locatie eruit moet zien. Het betrekken van bewoners speelt dus een belangrijke rol in dit proces. De gemeente wil stap voor stap en met zorgvuldigheid werken aan een besluit dat zowel praktisch als maatschappelijk passend is.

Wat gebeurt er wanneer?

Op 20 mei wordt het voorgenomen besluit over de locatie openbaar. Op diezelfde dag ontvangen omwonenden een brief met uitleg. Eind mei volgt de bijeenkomst voor direct betrokkenen. Op 12 juni bespreekt de gemeenteraad de plannen. In september of oktober start de tweede fase van gesprekken met de bredere stad. Dan worden ook maatschappelijke organisaties, vrijwilligers en andere geïnteresseerden betrokken. Zo wil de gemeente ervoor zorgen dat alle inwoners goed op de hoogte zijn van het proces rondom het AZC. Wil je op de hoogte blijven? Houd dan de gemeentelijke website en lokale media goed in de gaten. Het proces is openbaar en iedereen krijgt de kans om mee te denken.

AZC

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Harderwijk Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Nunspeet Nieuws en Apeldoorn Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op de meest gezochte Facebook-pagina voor Harderwijks Nieuws? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332. Heb je nieuws? Mail dan naar [email protected]. Je kunt de redactie bereiken via deze mail of bel naar 06-42022831.