Uit recent onderzoek blijkt dat een aanzienlijk aantal scholieren zich niet altijd veilig voelt op school. GroenLinks en PvdA in Harderwijk hebben hierover vragen gesteld aan het college van Burgemeester en Wethouders. De antwoorden geven inzicht in de situatie en de geplande maatregelen om de veiligheid van scholieren te verbeteren. Het is cruciaal dat scholieren zich veilig voelen, zowel voor hun welzijn als voor hun academische prestaties.
Uit de cijfers van het project Opgroeien in een Kansrijke Omgeving (OKO) blijkt dat 31% van de scholieren in de tweede en vierde klas zich niet veilig voelt op school. Deze cijfers komen uit een monitor waarin scholieren werd gevraagd in hoeverre zij het eens waren met de stelling "Ik voel mij veilig op school". Hoewel 69% van de scholieren deze stelling onderschreef, gaf 31% aan het hier niet of deels mee eens te zijn. Van deze groep koos 19,9% voor een neutraal antwoord, 8,2% was het oneens, en 3,1% was het helemaal oneens met de stelling.
Het college benadrukt dat het essentieel is om deze cijfers nauwkeurig te duiden. De groep scholieren die een neutraal antwoord gaf, kan niet direct worden gezien als onveilig voelend, wat de interpretatie van de cijfers complex maakt. Het blijft echter zorgwekkend dat 11,3% van de scholieren expliciet aangeeft zich onveilig te voelen. Dit cijfer onderstreept de noodzaak voor verdere actie en onderzoek om de precieze redenen voor deze gevoelens van onveiligheid te achterhalen.
Om de onveiligheidsgevoelens onder scholieren aan te pakken, heeft het college van B&W diverse maatregelen aangekondigd. Een belangrijk onderdeel van hun plan is aanvullend kwalitatief onderzoek. Dit onderzoek moet inzicht geven in de redenen waarom scholieren zich niet altijd veilig voelen. Het huidige onderzoek biedt hiervoor onvoldoende verdieping, waardoor specifieke oorzaken en contexten niet duidelijk zijn.
Daarnaast is de OKO-aanpak een cruciaal onderdeel van de strategie. Deze communitybased aanpak richt zich op het verbeteren van zowel de sociale als de fysieke omgeving van jongeren. Tijdens een recente dialoogsessie zijn diverse speerpunten benoemd, waaronder het verbeteren van de veiligheid op school. Het doel is om samen met partners en lokale organisaties een gezondere en veiligere omgeving voor scholieren te creëren.
Naast de OKO-aanpak blijft het college ook samenwerken binnen het Convenant Schoolveiligheid 2023-2027. Dit convenant, opgesteld in samenwerking met de politie, omliggende gemeenten en het openbaar ministerie, richt zich op drie hoofdthema's: jeugd en alcohol/drugs, kwetsbare jongeren, en sociale media. Deze thema's omvatten diverse veiligheidskwesties die op scholen spelen, zoals drugsbezit en -handel, fysiek en verbaal geweld, suïcidepreventie, en cyberpesten.
Door deze samenwerking hopen de betrokken partijen een geïntegreerde en effectieve aanpak te ontwikkelen om de veiligheid op scholen te waarborgen. Het vergroten van het veiligheidsgevoel van scholieren is een belangrijk doel van zowel de OKO-aanpak als het convenant. Het college heeft vertrouwen in deze maatregelen en hoopt dat de komende jaren een positieve verandering zullen brengen voor de scholieren in Harderwijk.
Het is van groot belang dat scholieren zich veilig voelen in hun leeromgeving. De geplande onderzoeken en samenwerkingsverbanden bieden een solide basis voor het aanpakken van de huidige problemen. Scholieren moeten zonder angst en zorgen naar school kunnen gaan, zodat zij zich volledig kunnen concentreren op hun ontwikkeling en toekomst.
Voor meer nieuws kunt u Harderwijk Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Nunspeet Nieuws en Apeldoorn Nieuws en Ermelo Nieuws . Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op de meest gezochte Facebook-pagina voor Harderwijks Nieuws? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06-42022831.