Sparnaaij TV maakt een mooie compilatie van opgravingen Boulevard

02 jan 2017, 9:00 Nieuws
sparnaaij tv compilatie opgravingen boulevard
De heren Frits Sparnaaij en Johan Ramon leggen gebeurtenissen in Harderwijk vast op camera. Zo hebben ze ook een aantal keren gefilmd bij de opgravingen op de Boulevard. In het gebied voor de Vischpoort.

Sparnaaij TV

Voor Sparnaaij TV heeft Frits een compilatie gemaakt van deze films. Met interviews, live-opgravingen en overzichtsbeelden krijg je in deze film een mooi beeld van de Harderwijkse geschiedenis.

Achtergrond

In oktober 2016 begon men aan het archeologisch onderzoek bij de Vischpoort als derde en laatste onderzoekslocatie. Aan de hand van archeologische proefsleuven wordt bepaald welke archeologische resten op deze locatie precies zitten. Hoe intact deze gebleven zijn. Het onderzoek richt zich met name op de laad- en lossteiger. Ook wel havenbrug, die vroeger vanaf de Vischpoort in zee liep.

Vragen

De archeologen hopen dat het onderzoek antwoord geeft op een aantal vragen. Hoe lang was de steiger? Hoe oud was de steiger? In welke periode is de steiger vervangen of gerepareerd? Zijn er aanwijzingen voor een locatie in de steiger waar een hijskraan heeft gestaan? Aan de hand van de onderzoeksresultaten wordt een rapport opgesteld en een advies gegeven over het behoud en bescherming van eventuele vondsten.

Dankwoord

Met dank aan: Archeologisch onderzoeksbureau Econsultancy, Maarten Wispelwey regioarcheoloog. Waterfront GemeenteHarderwijk. Vrijwilligers van Oudheidkundige Vereniging Herderewich en Oudheidkundige Vereniging Ermeloo. Wim Kamphorst voor de foto’s van oud Harderwijk. Johan Ramon voor zijn film van de Botters.