Gisterochtend was er een landelijke staking afgekondigd voor en door leerkrachten in het basisonderwijs. Bijna 90% van de 6500 Nederlandse basisscholen gaf gehoor aan de oproep van de organisatie om het eerste uur van de schooldag geen les te geven. De zogenaamde prikactie. Iedere basisschool pakte dit op een eigen manier op. Er werden door PO in actie voorzetjes gegeven. Op het plein in gesprek gaan met ouders. Inhalen van achterstallige administratie. Met de docenten gezellig samen ontbijten in plaats van werkoverleg.
Harderwijkse basisscholen
In Harderwijk deden ook verschillende scholen mee. De stichting VCO (11 basisscholen) had de scholen opgeroepen om deel te nemen aan de actie. Iedere school gaf er een eigen invulling aan. Zo was er op de Bron de mogelijkheid om als ouder je kinderen te brengen, als je geen opvang kon regelen. Op de Schakel kon dit ook.
Muziek en dans
Vrije School Valentijn aan het Vliepad deed mee aan de actie. De deuren bleven gesloten tot 9.15 uur. Voor de leerlingen die niet later gebracht konden worden was er opvang en vermaak geregeld. Er was een optreden op het plein van een groep Afrikaanse dansers onder begeleiding van trommels. Deze groep maakte naast het vermaken van leerlingen en docenten van de gelegenheid gebruik om Afrikaanse kleding en accessoires te verkopen. Een leuke manier om de dag te beginnen.
Hoge werkdruk en hoger salaris
De onderwijsbond AOB en PO in actie organiseerde de staking en riepen op om het werk kort neer te leggen om aandacht te vragen voor de hoge werkdruk en het lage salaris. Dinsdagmiddag is er op het Malieveld in Den Haag een ondertekende petitie aangeboden die oproept om de salarissen van leraren in het basisonderwijs gelijk te trekken aan de salarissen van docenten voortgezet onderwijs.
Bijzonder veel deelnemers stakingsactie
De deelname is voor het onderwijs bijzonder hoog te noemen. Leerkrachten zien niet graag dat leerlingen lesuren missen. De laatste grote staking in het onderwijs is alweer 5 jaar geleden. Bijna alle Nederlandse basisscholen doen mee aan de prikactie tegen de hoge werkdruk en lage salarissen. Uit tellingen blijkt dat zo'n 90 procent van de 6.500 scholen dinsdagochtend de deuren het eerste uur gesloten hield. Dat schatten onderwijsvakbond AOB en PO in actie, de groep die het protest organiseert.