Struik-terrein moet worden voorzien van kleine, energiezuinige woonunits

07 dec 2016, 20:48 Nieuws
tiny house struikterrein chalet still soundcloud
Het Struik-terrein moet een ontspannen woonmilieu krijgen. Huisjes die eruit zien als vakantiechalet, wandelpaden en groene perkjes. De woonwijk voor statushouders, starters en urgenten wordt momenteel door UWOON en Omnia Wonen op papier uitgewerkt.

Tijdelijke woonwijk

In de woonwijk moeten begin 2017 de eerste 50 woningen staan. Dit kan nog worden aangevuld tot 100 stuks. Sowieso duurt de oplossing slechts maximaal 10 jaar. Of en hoeveel er bij gaan komen, is afhankelijk van de eerste evaluaties van de eerste 50.

Acute vraag sociale huur

Om de acute vraag naar sociale huurwoningen te kunnen opvangen, wil de gemeente deze woonwijk op gaan zetten. Vanuit het Rijk moet iedere gemeente woonruimte bieden om asielzoekers te kunnen laten doorstromen als statushouder. Starters hebben vaak moeite om de lange wachtlijsten van de woningcorporaties te kunnen weerstaan. Vaak wordt er gekozen voor een duurdere woning of verhuist men naar een andere gemeente. Dit geldt ook voor de laatste doelgroep. Inwoners van Harderwijk die vanwege een echtscheiding, faillissement of ander spoedgeval urgente woningnood hebben, kunnen vaak nergens terecht.

Struik-terrein met Tiny Houses?

Ook de lokale politiek doet graag een duit in het zakje als het aankomt op inrichting van het terrein. Zo organiseert Stadspartij Harderwijk Anders op 25 januari een informatiebijeenkomst in Walhalla. Hier zal de organisatie Tiny House Nederland aanwezig zijn.

Energieneutraal

Het CDA Harderwijk/Hierden wil vooral dat er een bouwer gezocht word die rekening houdt met duurzaamheid en energieneutraal. ‘ Het is mogelijk op het Struikterrein binnen het gestelde budget 50 woningen te realiseren die aan deze voorwaarden voldoen’ , aldus Ida Stoevelaar van het CDA. ‘ Door zo te bouwen kan deze plek een voorbeeldlocatie worden voor andere gemeenten die kiezen voor het bouwen van tijdelijke woningen .’

Bewoners betrekken bij plannen

Om de betrokkenheid bij de nieuwe woonwijk te vergroten, wil iedereen graag de omwonenden uit het Nachthok bij de ontwikkeling van de plannen betrekken. Een aantal bewoners heeft al kritiek geuit op de plannen. Zij denken namelijk dat het geen stabiele woonwijk gaat worden.