Tineke Mons, één van de initiatiefnemers van het Hondenstrand Harderwijk, vertelt

21 sep 2017, 13:24 Nieuws
hondenstrand harderwijk w hnn
Harderwijk Nieuws was gisteren bij de onthulling van het Stadsidee 2017. Ergens op de Stille Wei/Ijsbaan moet het Stadsidee 2017 de komende maanden verschijnen. Het was op een symbolische plek, dat wel. Want waar het precies komt, is nog niet duidelijk. En de ijsbaan blijft natuurlijk.

Hondenstrand Harderwijk

hondenstrand harderwijk 2 w hnn
Met het Stadsstrand en de Stadsweidenstrandjes heeft Harderwijk toch al genoeg strand?Tineke Mons, één van de 4 indieners van het Stadsidee 2017: “Op geen enkel strand mag een hond komen. Dit is heel het jaar door verboden voor honden. Op dit strand kunnen ze het hele jaar door het water in. Wij zien het strand ook het liefst zo ongeveer ter hoogte van het midden van de ijsbaan. We hadden niet het idee dat we genoeg draagvlak zouden hebben om een bestaand strand te gaan gebruiken als hondenstrand. Dan zouden mensen als het ware hun strand moeten opgeven. Nu is het omgedraaid. Er is straks een strand voor honden, waar niet-hondenbezitters uiteraard ook gebruik van kunnen maken.”

Keien

De kant van het Wolderwijd is daar toch gemaakt van keien?
Mons: “Mijn hond kan daar nu niet het water in, ik heb een kleine hond en die blijft dan op de keien staan. De bedoeling is dat honden straks een afgeschermd gebied krijgen. Op de Stille Wei komt dan een met hekken afgeschermd stuk. Die hekken worden doorgetrokken richting het wateren ter hoogte van het voetpad komen dan aan beide kanten een hek. Zo kunnen voetgangersgewoon van het pad gebruik blijven maken. Vanaf daar zal dan een stuk zand op de keien komen en dan een flink stuk het water in. De honden kunnen dan ook lekker uitrennen nadat ze uit het water komen.”

Krachten gebundeld

Voor een hondenstrand zijn er 3 ideeën ingediend voor de sluitingsperiode van het Stadsidee 2017. Wisten jullie dit van elkaar?Mons: “We hadden allemaal een andere idee. Na de sluiting heeft de gemeente ons gevraagd of ze ons met elkaar in contact konden brengen. Dit hebben we gedaan en met z’n drieën hadden we in een avond dit plan in elkaar gezet. Er meldde zich later nog een 4e hondenliefhebber en deze inwoner heeft zich ook aangesloten bij de ideeën van Hondenstrand Harderwijk .”

Wat nu?

Jullie hebben de verkiezing gewonnen. Gefeliciteerd! Wat gaat er nu gebeuren?
Mons: “Nu gaan we met de gemeente om de tafel zitten. Om te kijken wat er realiseerbaar is. Het is al een erkend losloopgebied, maar we krijgen nu ook te maken met een bestemmingsplan. En niet geheel onbelangrijk… Waar halen we het zand vandaan? Dit zou bijvoorbeeld uit de baggerschepen van het Wolderwijd en Veluwemeer kunnen komen. Of uit het Waterfront, maar dan moet er wel snel spijkers met koppen worden geslagen.”