Tussentijdse koopzondag komt er niet

12 jul 2016, 9:53 Nieuws
drukte in stad
De laatste raadsvergadering voor het zomerreces is traditioneel een lange avond voor de gemeenteraadsleden en het College van B&W. Met een start om 18.30 uur (een uur eerder dan normaal) en 21 besluitpunten beloofde het een drukke vergadering te zijn. De visie op de binnenstad stond ook op de agenda. Vooral het rapport van BRO over de pijnpunten van de Harderwijkse binnenstad was de leidraad in de discussie. Er komt geen tussentijdse invoering van een koopzondag, ondernemers zullen aangespoord worden om mee te werken aan oplossingen om leegstand tegen te gaan en grote winkelketens zullen actiever benaderd dienen te worden.

Kiezersbedrog en verantwoordelijkheid

De christelijke partijen, Christenunie en CDA en de partij Gemeentebelang weigerden om enigszins water bij de wijn te doen in hun standpunt over de invoering van een koopzondag. Zij vinden het kiezersbedrog om tussentijds een punt uit het verkiezingsprogramma te wijzigen. De bijbehorende verantwoordelijkheid zijn zij zich van bewust. Namelijk dat het niet invoeren van een koopzondag leidt tot een binnenstad waarbij de leegstand niet wordt opgelost. Dat ondernemers minder geneigd zullen zijn mee te werken of Harderwijk zelfs de rug zullen toekeren. Dat grote winkelketens zich niet zullen vestigen in Harderwijk als zij op zondag niet open mogen. Drie punten die in het BRO-rapport, dat de gemeenteraad zelf heeft laten opstellen, duidelijk naar voren komen. Stadspartij Harderwijk Anders, D66, VVD en PVDA zijn voorstander van een koopzondag. In een flexibele maatschappij kunnen ondernemers zelf kiezen of zij geld willen verdienen op zondag. Zo kunnen inwoners en toeristen ook zelf bepalen of zij geld willen uitgeven.

Roep om referendum stijgt

Inmiddels zijn er 1250 digitale inschrijvingen voor het voeren van een referendum over het invoeren van een koopzondag. De heer Loeff van de HEMA heeft bij zijn klanten ook nog eens 1300 handtekeningen opgehaald. De roep om een tussentijdse invoering van een koopzondag wordt steeds groter. De enige manier om dat voor elkaar te krijgen is het voeren van een referendum. Pas dan kunnen de politieke partijen zien of de opinie van de kiezers in 2014 nog steeds gelijk is aan de opinie van 2016.