Vernieuwing van huidige Theater is "goedkoopste oplossing"

02 jan 2017, 20:57 Nieuws
theater harderwijk impressie verbouwing jessica kroeske 2
Het college van burgemeester en wethouders van het Harderwijkse gemeentebestuur wil graag dat de gemeenteraad in februari haar advies wat betreft het Theater Harderwijk overneemt. Namelijk sluiting van het Theater Harderwijk en de Stad Als Podium omarmen.

Goedkoopste oplossing

Met het accepteren van de Stad Als Podium-connectie wil het college dat er onderzocht wordt of er een klein theater gerealiseerd kan worden in de huidige bibliotheek. Het huidige Theater Harderwijk
, uit de categorie midden-theater, kan dan gesloten gaan worden. Een vernieuwing van het Theater Harderwijk kost de gemeente Harderwijk ongeveer 2,5 tot 3 miljoen euro. In dit kostenplaatje zit de exploitatiebegroting voor een “nieuw” theater. De uitstraling wordt een open, modern theater dat helemaal aan de huidige eisen van onder andere theatermakers voldoet. Hiermee blijft de komst van grote voorstellingen (o.a. Tineke Schouten, Ali B., O’Gene, Youp van ’t Hek) gewaarborgd. Ook wordt het gezelliger uitgaan in het Theater.

Techniek

De techniek in Theater Harderwijk behoeft een update. De huidige technische installatie is verouderd, maar niet zo verouderd dat een vernieuwing hoeft plaats te vinden. Op een aantal punten moet er een update plaatsvinden. De kosten die bijvoorbeeld door voorstanders van de Stad Als Podium naar voren worden gebracht zijn bij lange na niet zo hoog als worden gesteld. Deze kosten zijn door de Stichting Podium Harderwijk meegenomen in de exploitatiebegroting.

Horeca

Een andere punt dat garant gaat staat voor een gezelliger en moderner theater, is de horeca. Door de dranken (de zogenaamde natte horeca) in eigen beheer te gaan nemen en het foodgedeelte aan Harderwijkse cateringbedrijven uit te besteden, denkt Stichting Podium Harderwijk de post horeca in de exploitatiebegroting kostendekkend te kunnen maken. In ieder geval zal het geen groot verliesgevende post worden zoals tegenstanders van het Theater Harderwijk hebben beoogd.

Vernieuwing cultureel Harderwijk in een en/en situatie

“Mijn ideaalbeeld is een samenwerking met de SAP-connectie. Samen zorgen we voor een brede binnen- en buitenprogrammering in de stad Harderwijk. Met vernieuwende en interessante optredens. Maar ook met grote namen zoals O’Gene en Youp van ’t Hek. Deze artiesten komen niet naar een klein theater met slechts 250 stoelen,” aldus Jessica Kroeske, cultureel directeur Stichting Podia Harderwijk. Jan van Walsem, voorzitter Stichting Podia Harderwijk: “En/en kan niet, volgens wethouder Gert-Jan van Noort. Daar is geen geld voor. Wij zijn dan wel heel benieuwd waar hij het geld vandaan haalt voor de duurdere variant met de SAP-connectie en een klein theater op de plek van de bibliotheek. Die optie is minimaal een miljoen euro duurder. Daarbij is het ook een en/en situatie.” “Dat Harderwijk een theater nodig heeft, erkent de gemeenteraad en het college. Het huidige Theater sluiten, lijkt ons dan ook onnodige kapitaalvernietiging,” zegt Jessica Kroeske.

Meten met 2 maten

“Het lijkt erop dat de gemeente met 2 maten meet,” aldus van Walsem. Het Theater Harderwijk moest eind 2014 prompt met een sluitende exploitatiebegroting op de proppen komen. “Dit kostte ons een 25 tot 30000 euro. In deze nauwkeurige begroting hebben wij bouwbedrijven en professionals laten meedenken hoe wij een sluitende exploitatie konden aanbieden. Toen onze begroting klaar was, was de noodzaak verdwenen. Ook was de 3 miljoen begroot, teveel,” aldus van Walsem. “Een verbouwing van de bibliotheek tot theatergelegenheid kost Harderwijk minimaal 4 miljoen met een uitloop tot 16 miljoen. Het haalbaarheidsonderzoek wat de gemeente hieraan wil spenderen kost ongeveer 40000 euro. Dat kan dan wel,” geven Kroeske en van Walsem samen aan. "Terwijl er al zeker 700000 euro is uitgegeven aan allerlei haalbaarheidsonderzoeken."

Negeren motie gemeenteraad

Er was 2,5 miljoen beschikbaar en als wij konden laten zien dat wij voor dat zelfde bedrag de exploitatie rond konden krijgen, was het volgens de gemeenteraad een prima optie om het Theater te moderniseren en kon het weer een flink aantal jaren mee,” weet van Walsem. Het college van burgemeester en wethouders heeft deze motie van de gemeenteraad naast zich neergelegd.

Verdeel en heers

De 12 culturele instellingen mochten de subsidie, die anders voor het Theater Harderwijk bestemd zou zijn, gebruiken. Mits ze een goed plan indienden. “Vanaf dat moment leek het wel of ze niet meer met ons wilden samenwerken. Als SPH zijn wij zo’n 14 jaar geleden bij alle plannen en samenwerkingen betrokken geweest. Toen duidelijk werd dat onze subsidiekraan dichtgedraaid zou worden en bij de andere instellingen open zou gaan, gingen de €-tekens de rode draad in gesprekken vormen,” vertelt Kroeske.

Economisch belang

Harderwijk heeft voor het vestigingsklimaat van bedrijven een theater nodig. Met bijna 50000 inwoners kan de stad niet zonder theater. Ook inwoners van buiten Harderwijk komen graag naar Harderwijk. “Immers, als je naar een bepaalde voorstelling gaat, wil je naar het theater dat het dichtstbij is, weet Kroeske. De verhouding tussen Harderwijkers en bezoekers van buitenaf is 60/40. In 2016 waren er 8 voorstellingen uitverkocht en 12 voorstellingen hadden tussen de 300 en 500 bezoekers.

CCNV eigenaar

De huidige eigenaar van het gebouw aan de Stationslaan is ook bereid tot het verlenen van medewerking. “Het zal juridisch in orde gemaakt moet worden, maar dat is zeker te doen. Een mogelijkheid zou zijn dat de huurpenningen komen te vervallen en het CCNV gebruik van de theaterzaal kan maken wanneer ze dat zouden willen.”

Lees ook

"Waar het theater komt, maakt ons niet uit. Wij zijn niet met de locatie getrouwd. Maar dat een theater van dit formaat in Harderwijk thuishoort, dat moet duidelijk zijn,” geeft van Walsem aan.