Verrassende wending koopzondag

20 jul 2016, 12:07 Nieuws
shopping street 579079
En wéér heeft er iemand wat te melden over de koopzondag. Er is waarschijnlijk bijna geen één onderwerp dat Harderwijk, de burgers en de bestuurders zo bezighoudt. Ook de laatste raadsvergadering had voor Joop van der Veere van Gemeentebelang Harderwijk-Hierden een nare bijsmaak. In gesprek met Harry Schipper van Het Kontakt blikt hij terug op het beladen onderwerp.

Verrassende wending

Dat de christelijke partijen de deur dicht hebben gegooid, zoals harderwijk.nieuws.nl
op de Facebookpagina meldde, is niet waar volgens van der Veere. De koopzondag is voor zijn partij wél bespreekbaar. Zelfs op korte termijn. Van der Veere is bang dat Harderwijk straks de enige stad zonder koopzondag is en dat de koopzondag de volgende raadsverkiezingen zal domineren.

Fractie

De fractie Gemeentebelang is met 3 raadsleden voor de partij het adviserend orgaan van het College. Dat zij als partij een aantal jaar geleden hebben beloofd aan de leden om tegen een koopzondag te zijn, wil niet zeggen dat de fractieleden in de tussentijd een andere mening kunnen vormen. Afgelopen verkiezingen is er gestemd door de Harderwijkse bevolking tegen de komst van ook maar een enkele koopzondag. Dat wil van der Veere niet nog een keer. Hij zal niet zeggen dat hij voor een koopzondag is, maar invoeren hiervan zou ook zo maar kunnen.

Invoering

Gemeentebelang worstelt al heel lang met het onderwerp. Na het zomerreces zal de fractie Gemeentebelang met Centrummanagement om de tafel gaan zitten. Insteek van dit gesprek zal zijn hoe dat bestuur van ondernemers dit onderwerp nogmaals op de raadsagenda zou kunnen plaatsen. Winkeliers in de binnenstad die moeite hebben om het hoofd boven water te houden, zouden bijvoorbeeld met een flexibilisering van de winkeltijdenwet, dit kunnen tegengaan. Fractievoorzitter Kevelam verklaarde tegenover Het Kontakt dat hij zich afvraagt of de politiek over dit onderwerp moet willen beslissen of dat het de ondernemers moeten zijn, die beslissen wanneer ze hun winkel openstellen.
Eerder schreef harderwijk.nieuws.nl ook over de koopzondag.