Vliegveld in Harderwijk?

19 jul 2016, 15:55 Nieuws
image1
De Lelystadse luchtvaartondernemer Driessen wil graag een vliegveld aan de rand van Harderwijk. Een strook weiland langs het Veluwemeer zou hier uitermate geschikt voor zijn. Binnenkort gaat hij samen met de Stichting ULV Flevoland hierover in gesprek met onze gemeente .

Ideale plek vliegveld

Een stuk land langs het randmeer bij Harderwijk voor de aanleg van een nieuw vliegveld voor trikes en lichte vliegtuigen tot 600 kilogram. Een ideale vervanger voor de huidige thuisbasis van zijn bedrijf Zelf Vliegen. Dit zit is nu gevestigd op Lelystad Airport. Dat stuk terrein verdwijnt omdat het vliegveld per 15 september de grasbaan voor lichte vliegtuigen sluit. Op die plek komt het nieuwe terminalgebouw.

Last

Door het bedrijf is gezocht naar een plek in de buurt van Lelystad, maar buiten het luchtverkeersleidinggebied van Airport Lelystad. De weilanden langs het water kunnen goed gebruikt worden om te starten en te landen over het hardvaargebied. De enige buitenstaanders die er last van kunnen hebben, zijn dan de speedboten die daar varen. Het gebied is overigens geclaimd voor Natura 2000. Een Europees netwerk voor beschermde natuurgebieden.

Provincie

De provincie ondersteunt de ideeën en heeft het bedrijf gewezen op de mogelijkheid van een weiland langs het Veluwemeer. Maar verder doet de provincie niks. Het gaat een kwestie voor de gemeente zijn om om de gebiedsindeling te wijzigen. Gaat de gemeente akkoord dan komt de provincie in actie voor de nodige vliegvergunningen.