Een noordwester storm. Volle rivieren. Hoge waterstand. 100
jaar geleden waren dit ingrediënten voor een enorme overstroming van Nederland. Met name de kust aan de Zuiderzee moest het ontgelden. Het
Harderwijk van toen heeft hier ook last van gehad. Op 13 en 14 januari wordt stilgestaan bij deze ramp. Samen met de hongersnood zorgde dit in 1918 tot het aannemen van de Zuiderzeewet. Hier staat in dat de Zuiderzee door een afsluitdijk moest worden afgesloten.
Lezing
De heren Kooiman en Lodders van Oudheidkundige vereniging Herderewich geven een presentatie over de oorzaken en de gevolgen. Drie leden van oudheidkundige vereniging Herderewich geven het album De Watersnood te Harderwijk in herdruk uit. De lezing in de Kiekmure is vanaf 19.30. De toegang is gratis.
Vloedsteen
Herderewich biedt ter herinnering aan de watersnood van 1916 de gemeente een vloedsteen aan. Wethouder Gert Jan van Noort zal deze steen, die bij de twee andere vloedstenen in de muur van de Smeepoort geplaatst is, onthullen op donderdagmorgen 14 januari 2016 om 10.30 u. Hierna gaat het gezelschap naar het Stadsmuseum.Hier zal het opnieuw uitgegeven album watersnoodramp 1916 aangeboden worden aan de directeur van het stadsmuseum, Corien van de Meulen.