Zo ziet een politielegitimatie eruit: dit moet je weten

04 jul , 11:15 Nieuws
3c18cef3 a6f9 46f8 b6fc 7b33a09452d1jpg

Een politieagent moet zich altijd kunnen legitimeren. Maar hoe weet je nou of je met een echte agent te maken hebt? In dit artikel leggen we je uit hoe een politielegitimatie eruitziet, zodat je weet waar je op moet letten.

Politielegitimatie: dit is hoe je ‘m herkent

Een politielegitimatie is een officieel document dat een agent altijd bij zich moet hebben, ook als hij of zij in burger werkt. Het bestaat uit twee delen: een legitimatiebewijs én een politiepasje. Deze zitten samen in een opvouwbare houder. Aan de buitenkant zie je het logo van de politie in het zilver, met daaronder het woord ‘POLITIE’.

Zodra een agent zich legitimeert, klapt hij of zij het mapje open. Links zie je dan een pasje met pasfoto, naam, rang en registratienummer. Dit is het officiële legitimatiebewijs. Rechts zit het dienstpasje, waarmee de agent toegang heeft tot politiegebouwen. Het legitimatiebewijs is voorzien van een watermerk, een hologram en een chip. Deze beveiliging maakt het vrijwel onmogelijk om te vervalsen.

Let op: het legitimatiebewijs is persoonsgebonden. Een echte agent laat het zonder problemen aan je zien als je daarom vraagt. Vertrouw je het niet? Bel dan het algemene politienummer 0900-8844 en vraag of je met een echte agent te maken hebt.

Waarom een politielegitimatie belangrijk is

De politielegitimatie is er niet voor niets. Het zorgt ervoor dat jij als burger kunt controleren of iemand echt bevoegd is om op te treden. Zeker bij agenten in burger is dat belangrijk. Ze dragen dan geen uniform, maar mogen wél boetes uitdelen of je aanspreken op je gedrag. In dat geval moet je altijd kunnen vragen om de legitimatie, en moet de agent die ook echt tonen.

Ook bij huisbezoeken is het belangrijk. Criminelen doen zich soms voor als agent om binnen te komen. Als iemand zegt dat hij van de politie is, vraag dan om het legitimatiebewijs. Kijk goed naar de details: klopt de foto? Ziet het er professioneel uit? Twijfel je, dan mag je weigeren iemand binnen te laten.

De legitimatie geeft jou dus een stukje zekerheid én het houdt de politie transparant. Netjes geregeld dus.

Zo controleer je of een legitimatie echt is

Een echte politielegitimatie is niet zomaar een pasje. Zoals eerder genoemd, zitten er meerdere beveiligingskenmerken op. Zo is er een hologram zichtbaar als je het pasje kantelt, zit er een unieke QR-code op en kun je het watermerk zien als je het tegen het licht houdt. Een vervalst pasje mist meestal deze kenmerken.

Daarnaast kun je letten op het gedrag van de agent. Iemand die echt van de politie is, zal rustig blijven als je om legitimatie vraagt en niet aandringen als je even wilt controleren. Criminelen worden vaak nerveus of proberen je af te leiden. Laat je dus niet onder druk zetten.

Wist je dat dit onderwerp regelmatig terugkomt in het lokale nieuws? Vooral in periodes waarin babbeltrucs toenemen, is het goed om te weten hoe een politie legitimatie eruitziet. Zo bescherm je jezelf en anderen in je omgeving. Blijf onze site volgen voor meer handige en herkenbare artikelen over veiligheid in jouw buurt. Zo sta je altijd een stapje voor!

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Harderwijk Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Nunspeet Nieuws en Apeldoorn Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op de meest gezochte Facebook-pagina voor Harderwijks Nieuws? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332. Heb je nieuws? Mail dan naar [email protected]. Je kunt de redactie bereiken via deze mail of bel naar 06-42022831.Bovenkant formulier