Waterschap opent gemalen voor publiek in Week van Ons Water

Foto: Waterschap Vallei en Veluwe

Tijdens de Week van Ons Water (12 t/m 21 mei 2017) opent Waterschap Vallei en Veluwe op zaterdag 13 mei de deuren van drie gemalen. Hiermee sluit het waterschap aan bij de Molen- en Gemalendag en geeft het bezoekers inzicht en uitleg rondom het thema ‘schoon en gezond water’.

Gemaal Veluwe

Naast Gemaal Pouwel Bakhuis ligt Gemaal Veluwe, dat sinds 1999 het oude gemaal vervangt. In het informatiecentrum is informatie te vinden over het programma Ruimte voor de Rivier, de Kaderrichtlijn Water en het programma Stroomlijn. Deze programma’s voeren maatregelen uit langs de IJssel.

Gemalen geopend op 13 mei

Gemaal Eemnes, Korte Maatsweg 5 in Eemnes (11.00 uur tot 16.00 uur). Bijzonder zijn de 95 jaar oude elektrische pompen. Slechts enkele keren per jaar starten en draaien deze antieke machines. Elk half uur demonstreren medewerkers van Waterschap Vallei en Veluwe de werking van het gemaal.

Pouwel Bakhuis, Wapenveld

Ten tweede Gemaal Pouwel Bakhuis, Werverdijk 4 in Wapenveld (10.00 uur tot 16.00 uur). Dit gemaal is in 1920 als stoomgemaal gebouwd met twee centrifugaalpompen. Na de Tweede Wereldoorlog kwam er een derde pomp bij, een horizontale schroefpomp. De pompen werkten vanaf toen op elektriciteit. De binnenkant van het gemaal is nog authentiek en voorzien van de oude pompen.

Overal in het land worden uitjes en activiteiten georganiseerd. ‘Duik in de Week van Ons Water’! Kijk voor meer informatie, alle uitjes en acties op www.weekvanonswater.nl.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen