Theo Bos is sportman van het jaar geworden en Lisa Kruger sportvrouw van het jaar

Foto: ©HNN

De Harderwijkse sportverkiezingen worden jaarlijks gehouden. Om alle sporters die een topprestatie hebben geleverd in het zonnetje te zetten. Vorig jaar werd er voor het eerst een Sportgala van gemaakt en dit jaar werd dat weer dunnetjes overgedaan in Sporthal Stadsweiden.

Volle bak

De sporters en hun fans zagen in een volle zaal alle genomineerden het podium op komen. In een avondvullend programma nam de presentator alle aanwezigen mee in een jaar vol fantastische sportprestaties. Volgens sportwethouder Marcel Companjen was er niet één prestatie die er uit sprong: “Ik kan er niet één kiezen, want dan zou ik de andere sporters te niet doen. Juist iedere Harderwijkse sportprestatie is top!” De wethouder was samen 5 anderen jurylid. De juryleden kozen uit de genomineerden hun favoriet. En Harderwijk mocht kiezen wie hun favoriete sporter was. De combinatie van die stemmen leverde de winnaars.

Winnaars Theo Bos en Lisa Kruger

De sportman van het jaar, Theo Bos, won zijn prijs voor zijn prestaties op de fiets. Bos zit in de nadagen van zijn baanwielrencarrière. De prijs werd door zijn ouders in ontvangst genomen. Ook een ouder, de moeder van zwemster Lisa Kruger, nam de prijs voor sportvrouw van het jaar in ontvangst. Kruger zwemt momenteel dagelijks in Zuid-Afrika. Hier traint ze voor de Paralympics, die in augustus van dit jaar in Tokyo plaatsvinden.

Jeugd

De individuele prijzen voor de jeugd gingen naar Jaydee Broersma. De jonge atlete  van Athlos presteerde het hele jaar bijzonder goed. Op meerdere onderdelen van de atletieksport wist ze prijzen te bemachtigen. Bij de oudere sporttalenten ging turner Jurian Dekker er met de prijs voor sporttalent van 13 t/m 18 vandoor. Dekker pakte in het afgelopen sportjaar ook verschillende prijzen op meerdere onderdelen.

Teams

Ook waren er dit jaar weer prijzen voor teams. De winnaar van de prijs voor jeugdsportteam van het jaar zat nog maar net omgekleed en wel in de zaal, toen ze hun prijs in ontvangst mochten nemen. De meiden van Anouk Dance Experience deden de warm-up show aan het begin van de avond. Het sportteam van het jaar zijn de vrouwen van Athlos geworden. Zij verbeterden het nationaal record op het onderdeel Ekiden in 2019. Ekiden is estafettelopen op een marathonafstand.

Bijzondere prestaties

Verder was een hele rij sporters die een sportpenning ontvingen voor hun bijzondere prestaties in het afgelopen jaar. Zo was er wat tijd uitgetrokken voor Lammieke Kriekjes. Zij speelde in Oranje tijdens het WK Voetbal voor daklozen in Cardiff. De overige sporters ontvingen hun penning voor het behalen van een prestatie op een NK, EK of WK. De sporters Henk van de Kaaij & Bianca van Damme, Godfried Valk & Irma Valk, Gert Jan Folkers & Annemiek Folmer mochten het podium op. Net als Jeremy Robbemond, Martijn Kleermaker, Theo Bos, Sjoerd Krolis, Mitchell van Dijk, Lisa Kruger, Klazien Kleermaker, Jurian Dekker, Matthew Martens, Vera Voorbach en Roy Eefting.

Darter Martijn Kleermaker

Voor darter Martijn Kleermaker kwamen zijn prestaties van deze maand net te laat. Tijdens de World Championships van de BDO bereikte hij de derde ronde en vorig weekend behaalde ‘the Dutch Giant’ een tourcard voor de PDC. Dit is een deelnamebewijs voor dartswedstrijden bij de bond waar ook Michael van Gerwen zijn wedstrijden voor speelt. Kleermaker weet niet of het meetellen van deze prestaties hem wel Sporter van het jaar gemaakt zouden hebben. Hij zegt: “Ik ben vooral blij met het behalen van één van de 11 deelnamebewijzen voor de PDC-tour. Ik kan nu mijn huidige baan opzeggen en van mijn sport mijn werk maken. Ik kan me nu volledig focussen op m’n darten.”

Reacties