Theo Bos trapt definitief weer op de baan

09 jan 2016, 10:00 Sport
theo bos wielrennen hierden cc by sa 20 e dronkert
In de laatste week voor de jaarwisseling bleek dat Theo Bos zich al weer helemaal op zijn gemak voelt op de baan. De Hierdenaar die de laatste jaren actief wielrenner op de weg was en het baanwielrennen minder beoefende, won de Nederlandse titel op de sprint. Ook pakte hij goud op de kilometer tijdrit.
Bos laat weten dat het zijn bedoeling is om op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro, van 5 tot en met 21 augustus 2016, alles op alles te zetten om een goed resultaat te boeken. De vijfvoudig wereldkampioen heeft in het verleden vaak genoeg laten zien dat hij een uitstekende baanwielrenner is. In december tijdens het NK heeft Theo Bos een voorproef gegeven van zijn kunnen. 16 januari is in Hongkong een wereldbekerwedstrijd. Bos start hier met Matthijs Büchli en Roy van den Berg op de teamsprint. Als ze dit met een goed resultaat weten af te ronden maken ze kans op een ticket voor het WK of deelname aan de Olympische Spelen.
Het trio Hoogland, Haak en van ’t Hoenderdaal heeft zich de afgelopen periode bewezen. In oktober wonnen zij goud op het EK. Met de terugkeer van Theo Bos op de baan kan het Nederlands team nog beter proberen om in de mondiale top te belanden. Momenteel zit Nederland er steeds net tegenaan.
Eerdere Spelen verliepen voor Bos niet allermeest succesvol. In 2004 werd hij tweede op de individuele sprint en in 2008 viel hij op het onderdeel keirin. De Hierdenaar werd 3 keer wereldkampioen op de sprint, 1 keer op de keirin en een keer op de kilometer tijdrit. Hierna begon Bos aan zijn uitstap op de weg. Hier was hij vooral succesvol in de kleine koersen. De belangrijkste zeges waren een etappe met sprint in de Ronde van Polen en een race op WorldTour-niveau.