AZC Harderwijk raakt buffer kwijt 

Foto: ©Maximaal Sales

Gezien het feit dat ik altijd ‘bezig ben met nieuws’ over asielzoekers, arbeidsmigranten en statushouders en enige tijd geleden ook nog wat hielp bij Vluchtelingenwerk, zoek ik meestal naar de artikelen over het onderwerp. En natuurlijk kan je dan meestal niet om ‘het onderwerp’ heen als je in De Stentor weer een artikel ziet staan over het AZC. Maar deze keer was het wat minder gunstig, denk ik. 

September 2015 kon men op nu.nl lezen dat Harderwijk een asielzoekerscentrum (AZC) zou krijgen voor 800 vluchtelingen. Dit AZC zou op het terrein van de voormalige kazerne Kranenburg-Noord komen voor een tijd van vijf jaar. Na de tijd zou gekeken gaan worden of dat het nog voor langere tijd zou zijn.

Duidelijk werd toen aangegeven dat een AZC geen noodopvang is, maar dat er asielzoekers wonen die reeds in het traject voor aanvraag bezig zijn om in Nederland te kunnen gaan wonen.

Op de site van het het COA wordt het verhaal verder uitgelegd. De opvanglocatie biedt plaats aan 800 bewoners en er verblijven zowel gehele gezinnen als alleenreizende mannen en vrouwen van verschillende nationaliteiten en leeftijden. Bijzonder voor deze AZC is, dat het gelegen is in een woonwijk, waardoor het leggen van contacten met de bewoners van de wijk, overigens ook met andere inwoners van Harderwijk, laagdrempelig is.

Echter nu is besloten dat het AZC haar buffer van 300 gaat kwijtraken. Deze buffer was ingesteld om gebruikt te worden bij een landelijk tekort aan opvangplaatsen. Meteen wordt er al gesproken over de vrijkomende ruimte.

Zoals het COA zelf aangeeft – en ook in het artikel van De Stentor staat aangegeven – verblijven er momenteel 800 asielzoekers op het centrum. Dit houdt dus in plat Nederlands in, dat er 300 asielzoekers moeten vertrekken en ergens anders een onderdak moeten vinden.

Nu zegt het college wel dat het aantal van 800 afgebouwd moet gaan worden, maar de vraag is toch gerechtigd om te stellen: “Waar moeten dan de ‘overige’ 300 naar toe?” De asielzoekers hebben hier al een bepaalde tijd gewoond, wat bekenden opgedaan, een of meerdere cursussen gevolgd en worden dus ‘in feite uitgezet’. Ik dacht dat dit alleen maar in de landen gebeurde waar ze vandaan zijn gekomen.

Tevens wil de gemeente eigenlijk liever gezinnen gehuisvest zien – zou dat iets met ‘problemen of overlast’ te maken hebben, waarover ook steevast artikelen in de media komen?

Het COA zou de ‘buffer’ van 300 willen behouden – die overigens nu vol is – maar de gemeente Harderwijk wil hier niet aan meewerken.

En weer moeten asielzoekers vertrekken, opnieuw ergens anders beginnen van punt 0. Ik had bijna het woord ‘gesol’ gebruikt, maar ik zal het netjes houden. Als er eens iemand een hart voor deze mensen zou hebben.

Henny A.J. Kreeft

Onafhankelijke Burger Journalistiek

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Harderwijk Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Nunspeet Nieuws en Apeldoorn Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op de meest gezochte Facebook-pagina voor Harderwijks Nieuws? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06-17732224.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen