Nieuwbouw een stukje dichterbij is de column van Henny Kreeft

Foto: Google Street view

De Roef in de wijk Stadsweiden. Het is nog niet zo lang geleden, maar een paar jaar terug woonde ik daar net achter. En ik kwam regelmatig langs De Roef. Aan de ene kant voor de bus en aan de andere kant voor de Dierenweide en de Buurtbus. Het was daar best gezellig vertoeven, zeker op het bankje bij de Dierenweide.

Sterker nog, enkele weken geleden was ik zelfs weer in De Roef. U weet wel, vaccineren met dat al over bekende vaccin, wat elke dag op tv moet komen. Het vaccin wat nog bekender is dan de presentator van NIeuwsuur.

Enfin ik was dus in De Roef en kwam deze keer in een zaal waar ik nog niet was geweest. En vroeger had ik daar nog wel eens overleg.

In een klein artikel was te lezen dat het college de benodigde vergunning gaat afgeven om de plannen voor nieuwbouw dichterbij te brengen. Nu mag het best gezegd worden, dat het gebouw wat kan gebruiken aan verbouwing. Een likje verf zou ook al kunnen helpen. Natuurlijk is het ook van belang om te zorgen dat de zalen regelmatig bezet zijn. Meer ruimte voor de huisartsen zou al een goed begin zijn. Misschien een compleet zorgcentrum of een inloophuis voor mensen die het nodig hebben, zou ook welkom zijn.

Maar het gebouw staat niet op zichzelf. Het is een onderdeel van de omgeving. En volgens mij zit daar nu net het probleem. Kijk bijvoorbeeld eens naar het pad langs de Dierenweide. Deze is zeker niet horizontaal te noemen, ik ben er een keer onderuit gegaan en heb daar een flinke infectie aan over gehouden.

En aan de andere kant is er een winkelcentrum. In ‘mijn tijd’ stond zowat de helft leeg of was bezig leeg te komen. Natuurlijk komen op de duur weer andere ondernemers. Echter het pand waar vroeger de fietsenwinkel zat, staat nog steeds leeg. Als men van de bushalte afkomt – u weet wel, daar waar nog een bus komt – dan is het eerste wat opvalt De Roef en de ‘fietsenwinkel’.

De Roef ziet er – is mijn mening – een beetje triest uit en de zaak van de fietsen staat leeg. Een goede binnenkomer zou ik zo zeggen.

Nu zag ik dat bij de verbouwplannen van De Roef ook een verbeterplan voor de omgeving zat. Het gebied rond De Roef wordt heringericht. Wat dit allemaal gaat inhouden, zou ik niet weten, maar het artikel spreekt over zo wie zo twee dingen. Een extra ontsluiting op de Stadswei. Wat dit zal oplossen weet ik even niet.

En dan nog een verdiepte parkeergelegenheid. Tja, het is wat. Waar dat ding zou moeten komen, is ook nog niet geheel duidelijk. Maar wat ik niet kan vinden in de plannen is leefbaarheid en veiligheid. Laatst heb ik hier ook over geschreven voor het winkelcentrum Lelycentre in Lelystad. Daar staat minder leeg, maar zijn meer inbraken.

Jaren terug toen ik nog in Stadsweiden woonde, was er per week wel een alarm in de nacht van de supermarkt. Ik hoop dat dat nu verdwenen is.

Henny A.J. Kreeft

Onafhankelijke Burger Journalistiek

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen