Wauw Harderwijk

Foto: Wauw Festival

Wauw Festival

Tijdens lichtfestival WAUW! zet Stichting Underground Harderwijk, bekend van LaLaLand Festival en foodfestival Blije Bietjes, de binnenstad in een ander licht. Een weekend lang fungeert de stad als podium voor diverse lichtkunstwerken. Maar er is meer want tegelijkertijd vindt rondom de Vischmarkt het Donkere Dagen (huiskamer)festival plaats. Genoeg te zien en te beleven dus en des te meer reden voor een extra feestje.

Daarom organiseert Underground op zaterdag 23 januari aanstaande de WAUW! Silent Disco.
Het idee is simpel, iedereen op de dansvloer krijgt een koptelefoon met twee kanalen. Op die kanalen draaien twee – Harderwijkse – dj’s met totaal verschillende muziekstijlen ieder hun eigen set en strijden zo tegen elkaar om zo veel mogelijk publiek op hun muziek te laten dansen. Alleen aan de dansmoves van je buurman zie je naar welk kanaal hij luistert.
Maar, Underground zou Underground niet zijn als we van dit simpele idee niet een Silent Disco Extraordinaire zouden maken. Juistem, de WAUW! Silent Disco vindt namelijk plaats op een zeer exclusieve locatie in Harderwijk. Welke locatie dat precies is kunnen we nog niet verklappen, maar reken er maar op dat het spectaculair wordt en dat je er bij MOET zijn. Kaarten voor deze moddervette afterparty zijn binnenkort verkrijgbaar.

Wauw Festival 3

Houtwal parkeergarage – Eindeloos licht

Je zou het zo op het eerste gezicht niet zeggen, maar bij de ingang van de binnenstad ter hoogte van de Luttekepoortstraat is onder de grond een prachtig gebouw neergezet. Alhoewel, neergezet. Uitgegraven. De spiraalvormige parkeergarage ‘Houtwal’ draait metersdiep de grond in maar doet allerminst ondergronds aan. Het grote glazen dak in het midden met een doorsnede van meer dan twaalf meter zorgt er namelijk voor dat daglicht kan doordringen tot de onderste regionen van de garage.
Tijdens WAUW draaien we de rollen om en schijnt het licht van binnen naar buiten in plaats van buiten naar binnen. Vanaf de onderste verdieping, ruim 21 meter onder het maaiveld, zal een eindeloos licht door het prachtige glazen dak van de parkeergarage de lucht inschieten. Naar oneindig.

Onvermijdelijk, die periode dat je ‘s ochtends in het donker weg gaat en de zon al lang en breed onder is als je weer thuis komt. De meesten gruwelen er van maar er zijn ook mensen bij wie het gaat kriebelen zodra de donkere dagen aanbreken, want dan kan de verlichting weer aan! Met als onbetwist hoogtepunt natuurlijk de kerstverlichting. En geef ze eens ongelijk, want licht – kunst én kitsch – roept zelfs bij de grootste pessimist warme gevoelens op. Licht maakt alles anders. Het verlicht, verandert en verwarmt – letterlijk en figuurlijk. De kleinste lichtstraal laat je de dingen om je heen al anders zien, en voelen. Soms laat het je dingen zien die er niet zijn – schaduwen – of zet het dingen in een ander daglicht. De wereld is eigenlijk gewoon een beetje mooier met licht, en dat is precies waar het tijdens Harderwijks eerste lichtfestival om draait!
Van donderdag 21 tot en met zondag 24 januari 2016, tijdens de donkere dagen van het nieuwe jaar zet Stichting Underground Harderwijk, bekend van LaLaLand Festival en foodfestival Blije Bietjes, een deel van de binnenstad van Harderwijk in het licht. En je zult zien, met kleur, beeld en geluid veranderen zelfs de – ogenschijnlijk – meest onveranderbare panden en plekken in onverwachte kunstwerken. Je hoeft alleen maar om je heen te kijken.
Dan zijn die donkere dagen opeens helemaal niet meer zo donker.

Wauw Festival 2

D-reizen Hartslag

Kijk je wel eens omhoog als je in de binnenstad loopt? Dat zou je eigenlijk eens moeten doen, want ook boven de etalages zijn prachtige dingen te zien. Harderwijk is een oude stad en als je goed om je heen kijkt vertellen de panden in de binnenstad je het verhaal van de groei en teloorgang. Van monumentale pracht en praal tot jaren ‘80-pulp. De één met en de ander zonder ziel.

Een bijzonder mooi gebouw is het pand op de hoek van de Wolleweverstraat en de Schoenmakersstraat waarin D-reizen gevestigd is. Kijk maar eens omhoog. De glas-in-lood-ramen met een dakje aan weerszijden, het hoge smalle raam op de hoek en het platte dak. De bovenste etage is leeg. Het is er koud en donker, niemand vult dit pand met leven. Daarom geeft WAUW het een hartslag.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen