Accountant zoeken?

Ontdek & vergelijk accountant offertes in de buurt

Alle accountants in Nederland vergelijken

Een accountant zoeken kan lastig zijn, er zijn veel verschillende specialisaties, de kosten kunnen behoorlijk verschillen en er zijn behoorlijk veel accountantskantoren in Nederland. Om je te helpen hebben we een bedrijvengids samengesteld met 8.629 accountants die door heel het land actief zijn. Wil je direct zelf aan de slag en alle accountants in Nederland bekijken? Bezoek dan onze accountants bedrijvengids.

Accountant offerte vergelijken

Als je liever direct accountants in de buurt wil beoordelen raden we je aan om 3 verschillende accountant offertes met elkaar te vergelijken. Bij ons kun je gemakkelijk een aanvraag doen om gratis en vrijblijvend accountantskantoren te vergelijken op prijs, kwaliteit en specialisaties. Wil je eerst wat meer onderzoek doen en jezelf inlezen? Lees dan onze gids over een accountant vinden in 2024.

Betrouwbare

en geverifieerde bedrijven

Scherpste deal

Vraag gratis offertes aan

Actueel

Info en bedrijfsdata

+400.000

Mensen gingen u voor

Accountant nodig?

Een accountant is een professional die je kan helpen met je financiële administratie, je fiscale zaken, je jaarrekening, je salarisadministratie, je bedrijfsovername-of verkoop, je advies over subsidies of financiële zaken, etc. Een accountant kan je veel tijd, geld en stress besparen, maar hoe vind je een goede accountant? In dit artikel geven we je tips en informatie over het zoeken, kiezen en vergelijken van accountants. We leggen ook uit wat een accountant precies doet, wanneer een accountant verplicht is, wat voor soorten accountants er zijn, wat een accountant kost en hoe je een accountant offerte kunt vergelijken.

Hoe kan ik een goede accountant vinden?

Een goede accountant vinden is niet altijd makkelijk. Er zijn veel accountants op de markt, maar ze zijn niet allemaal even betrouwbaar, deskundig, ervaren en betaalbaar. Om een goede accountant te vinden, kun je de volgende stappen volgen:

  • Bepaal je wensen en verwachtingen. Bedenk wat je precies wilt dat een accountant voor je doet, hoeveel je wilt betalen, hoe vaak je contact wilt hebben, welke software je wilt gebruiken, etc.
  • Vraag om aanbevelingen. Vraag aan je familie, vrienden, collega’s, netwerk, branchevereniging, etc. of zij een goede accountant kennen of gebruiken. Let wel op dat een accountant die goed is voor iemand anders, niet per se goed is voor jou.
  • Zoek online. Gebruik een zoekmachine zoals Bing om online naar accountants te zoeken. Je kunt ook gebruik maken van vergelijkingssites, beoordelingssites, forums, social media, etc. om meer informatie te vinden over accountants.
  • Maak een selectie. Maak een lijst van accountants die aan je wensen en verwachtingen voldoen. Let op zaken zoals kwalificaties, ervaring, specialisatie, referenties, tarieven, locatie, etc.
  • Vraag offertes aan. Vraag bij de accountants op je lijst offertes aan. Een offerte is een schriftelijke prijsopgave waarin de accountant aangeeft wat hij of zij voor je kan doen en hoeveel dat kost. Vergelijk de offertes op basis van prijs, inhoud, voorwaarden, etc.
  • Maak een afspraak. Maak een afspraak met de accountant of accountants die je het meest aanspreken. Een persoonlijk gesprek is belangrijk om te beoordelen of je een klik hebt met de accountant, of hij of zij je goed begrijpt, of hij of zij betrouwbaar en professioneel is, etc.
  • Maak een keuze. Kies de accountant die het beste bij je past. Let op dat je een duidelijke overeenkomst sluit met de accountant, waarin je afspraken maakt over de werkzaamheden, de vergoeding, de communicatie, de verantwoordelijkheden, etc.

Waarom accountants inschakelen?

Accountants inschakelen heeft veel voordelen. Accountants kunnen je onder andere helpen met:

  • Het besparen van tijd. Een accountant neemt je veel administratieve taken uit handen, waardoor je meer tijd overhoudt voor je core business, je klanten, je gezin, je hobby’s, etc.
  • Het besparen van geld. Een accountant kan je geld besparen door je te adviseren over fiscale voordelen, aftrekposten, subsidies, etc. Een accountant kan ook fouten, boetes en naheffingen voorkomen door je administratie correct en tijdig te verzorgen.
  • Het vergroten van inzicht. Een accountant kan je inzicht geven in je financiële situatie, je resultaten, je kosten, je omzet, je winst, etc. Een accountant kan ook rapportages, analyses, prognoses, etc. voor je maken, waarmee je betere beslissingen kunt nemen voor je bedrijf.
  • Het bieden van ondersteuning. Een accountant kan je ondersteunen bij allerlei financiële zaken, zoals het opstellen en controleren van contracten, facturen, offertes, etc. Een accountant kan ook je aanspreekpunt zijn voor de Belastingdienst, de Kamer van Koophandel, de bank, etc.
  • Het geven van advies. Een accountant kan je advies geven over allerlei financiële zaken, zoals het kiezen van de juiste rechtsvorm, het optimaliseren van je belastingaangifte, het opstellen van een begroting, het aanvragen van een lening, het starten of stoppen van je bedrijf, etc.

Wanneer is een accountant verplicht?

Een accountant is niet altijd verplicht, maar soms wel. Dit hangt af van je rechtsvorm, je omzet, je balanstotaal, je personeel, etc. Over het algemeen geldt dat een accountant verplicht is als je:

  • Een bv hebt. Een bv is een rechtsvorm waarbij het bedrijf een eigen rechtspersoon is, los van de eigenaar of de aandeelhouder. Een bv moet elk jaar een jaarrekening opstellen en deponeren bij de Kamer van Koophandel. Een jaarrekening is een overzicht van de financiële situatie van het bedrijf aan het einde van het boekjaar. Een jaarrekening moet soms voorzien zijn van een accountantsverklaring, wat een verklaring is waarin de accountant aangeeft dat de jaarrekening een getrouw beeld geeft van de financiële situatie van het bedrijf. Een accountantsverklaring is verplicht als de bv twee jaar achter elkaar voldoet aan twee van de volgende criteria: een omzet van meer dan 12 miljoen euro, een balanstotaal van meer dan 6 miljoen euro, of meer dan 50 werknemers.
  • Een subsidie aanvraagt. Een subsidie is een financiële bijdrage van de overheid of een andere instantie voor een bepaald doel, zoals een innovatieproject, een duurzaamheidsinitiatief, een culturele activiteit, etc. Een subsidie moet soms voorzien zijn van een accountantsverklaring, wat een verklaring is waarin de accountant aangeeft dat de subsidieaanvraag en de subsidieverantwoording voldoen aan de gestelde eisen. Een accountantsverklaring is verplicht als de subsidie meer dan een bepaald bedrag bedraagt, afhankelijk van de subsidieverstrekker en de subsidieregeling.
  • Een lening aanvraagt. Een lening is een bedrag dat je leent van een bank, een kredietverstrekker, een familielid, etc. om te investeren in je bedrijf, zoals het kopen van een machine, het huren van een pand, het aannemen van personeel, etc. Een lening moet soms voorzien zijn van een accountantsverklaring, wat een verklaring is waarin de accountant aangeeft dat de leningaanvraag en de leningaflossing voldoen aan de gestelde eisen. Een accountantsverklaring is verplicht als de lening meer dan een bepaald bedrag bedraagt, afhankelijk van de geldverstrekker en de leenvoorwaarden.

Wat doet een accountant?

Een accountant kan je helpen met verschillende aspecten van je financiële administratie, je fiscale zaken, je jaarrekening, je salarisadministratie, je bedrijfsovername-of verkoop, je advies over subsidies of financiële zaken, etc. De belangrijkste taken van een accountant zijn:

Financiële administratie

Financiële administratie is het bijhouden en verzorgen van alles wat te maken heeft met de inkomsten en uitgaven van je bedrijf, zoals het boeken van de facturen, het betalen van de leveranciers, het innen van de vorderingen, het opstellen van de begroting, het maken van de rapportages, etc. Een accountant kan je helpen met het voeren van de financiële administratie. Een accountant kan je ook helpen met het kiezen en inrichten van de juiste boekhoudsoftware, het automatiseren en digitaliseren van de processen, het controleren en verbeteren van de kwaliteit, etc.

Fiscaal advies

Fiscaal advies is het geven van advies over de belastingen die je moet betalen of terugkrijgen als ondernemer, zoals de omzetbelasting, de inkomstenbelasting, de vennootschapsbelasting, de loonheffing, de dividendbelasting, etc. Een accountant kan je helpen met het geven van fiscaal advies. Een accountant kan je ook helpen met het berekenen, aangeven en betalen van de belastingen, het optimaliseren van de belastingaangifte, het benutten van de fiscale voordelen, het aanvragen van de toeslagen, etc.

Jaarrekening opstellen

Een jaarrekening is een overzicht van de financiële situatie van je bedrijf aan het einde van het boekjaar. Een jaarrekening bestaat uit een balans, een winst-en-verliesrekening en een toelichting. Een accountant kan je helpen met het opstellen van de jaarrekening. Een accountant kan je ook helpen met het deponeren van de jaarrekening bij de Kamer van Koophandel, als je een bv hebt. Een accountant kan je ook helpen met het analyseren van de jaarrekening, het maken van een liquiditeitsprognose, het beoordelen van de solvabiliteit, etc.

Wettelijke controle jaarrekening

Een wettelijke controle jaarrekening is een controle van de jaarrekening door een accountant, waarbij de accountant een accountantsverklaring afgeeft. Een accountantsverklaring is een verklaring waarin de accountant aangeeft dat de jaarrekening een getrouw beeld geeft van de financiële situatie van het bedrijf. Een wettelijke controle jaarrekening is verplicht voor sommige bedrijven, zoals bv’s die twee jaar achter elkaar voldoen aan twee van de volgende criteria: een omzet van meer dan 12 miljoen euro, een balanstotaal van meer dan 6 miljoen euro, of meer dan 50 werknemers. Een accountant kan je helpen met het uitvoeren van de wettelijke controle jaarrekening. Een accountant kan je ook helpen met het voorbereiden van de wettelijke controle jaarrekening, het oplossen van de bevindingen, het verbeteren van de interne controle, etc.

Salarisadministratie

Salarisadministratie is het bijhouden en verzorgen van alles wat te maken heeft met het betalen van je werknemers, als je personeel in dienst hebt. Salarisadministratie omvat onder andere het berekenen van het brutoloon, het nettoloon, de loonheffing, de premies, de vakantiegelden, de bonussen, etc. Een accountant kan je helpen met het voeren van de salarisadministratie. Een accountant kan je ook helpen met het opstellen van de loonstrookjes, het doen van de loonaangifte, het afdragen van de loonheffing, het opstellen van de arbeidscontracten, etc.

Bedrijfsovernames-of verkopen

Bedrijfsovername-of verkoop is het overnemen of verkopen van een bedrijf of een deel van een bedrijf, zoals een afdeling, een productlijn, een klantenbestand, etc. Een bedrijfsovername-of verkoop heeft veel financiële gevolgen, zoals de waardering, de financiering, de belastingen, de goodwill, etc. Een accountant kan je helpen met het begeleiden van de bedrijfsovername-of verkoop. Een accountant kan je ook helpen met het uitvoeren van een due diligence, het opstellen van een overnamecontract, het afhandelen van de overdracht, het integreren van de administratie, etc.

Advies over subsidies of financiële zaken

Een accountant kan je ook advies geven over subsidies of financiële zaken die te maken hebben met je bedrijf. Een accountant kan je bijvoorbeeld adviseren over:

  • Het aanvragen van subsidies. Een subsidie is een financiële bijdrage van de overheid of een andere instantie voor een bepaald doel, zoals een innovatieproject, een duurzaamheidsinitiatief, een culturele activiteit, etc. Een accountant kan je helpen met het aanvragen van subsidies, door je te adviseren over de beste optie, de voorwaarden, de aanvraagprocedure, etc. Een accountant kan ook je financiële gegevens, zoals je jaarrekening, je begroting, je prognose, etc. aanleveren bij de subsidieverstrekker.
  • Het opstellen van een ondernemingsplan. Een ondernemingsplan is een document waarin je beschrijft wat je met je bedrijf wilt bereiken, hoe je dat wilt doen, wat je daarvoor nodig hebt, etc. Een ondernemingsplan helpt je om je doelen te stellen, je strategie te bepalen, je risico’s te beperken, etc. Een accountant kan je helpen met het opstellen van een ondernemingsplan, door je te adviseren over de inhoud, de structuur, de presentatie, etc. Een accountant kan ook je financiële gegevens, zoals je marktonderzoek, je concurrentieanalyse, je SWOT-analyse, etc. verwerken in je ondernemingsplan.
  • Het beheren van je cashflow. Een cashflow is het verschil tussen de inkomsten en uitgaven van je bedrijf in een bepaalde periode, zoals een maand, een kwartaal, een jaar, etc. Een cashflow is belangrijk voor je liquiditeit, je solvabiliteit, je rentabiliteit, etc. Een accountant kan je helpen met het beheren van je cashflow, door je te adviseren over het optimaliseren van je inkomsten, het minimaliseren van je uitgaven, het plannen van je investeringen, het voorkomen van tekorten, etc. Een accountant kan ook je cashflowoverzicht, je cashflowprognose, je cashflowanalyse, etc. voor je maken.</p>

Wat voor accountants zijn er?

Er zijn verschillende soorten accountants, die zich onderscheiden door hun opleiding, hun titel, hun werkzaamheden, hun bevoegdheden, etc. De belangrijkste soorten accountants zijn:

Registeraccountant (RA)

Een registeraccountant (RA) is een accountant die een wo-opleiding in de richting van accountancy of bedrijfseconomie heeft afgerond, een praktijkopleiding heeft gevolgd en lid is van de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA). Een RA is een beschermde titel, wat betekent dat alleen mensen die aan bepaalde eisen voldoen en lid zijn van een beroepsorganisatie zich zo mogen noemen. Een RA kan je helpen met alle aspecten van je financiële administratie, je fiscale zaken, je jaarrekening, je salarisadministratie, je bedrijfsovername-of verkoop, je advies over subsidies of financiële zaken, etc. Een RA mag ook een accountantsverklaring afgeven, wat een verklaring is waarin de RA aangeeft dat de jaarrekening een getrouw beeld geeft van de financiële situatie van het bedrijf. Een RA is vooral geschikt voor grote of complexe bedrijven, die een wettelijke controle jaarrekening nodig hebben of die veel behoefte hebben aan gespecialiseerd advies.

Accountant-administratieconsulent (AA)

Een accountant-administratieconsulent (AA) is een accountant die een hbo-opleiding in de richting van accountancy of bedrijfseconomie heeft afgerond, een praktijkopleiding heeft gevolgd en lid is van de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA). Een AA is een beschermde titel, wat betekent dat alleen mensen die aan bepaalde eisen voldoen en lid zijn van een beroepsorganisatie zich zo mogen noemen. Een AA kan je helpen met alle aspecten van je financiële administratie, je fiscale zaken, je jaarrekening, je salarisadministratie, je bedrijfsovername-of verkoop, je advies over subsidies of financiële zaken, etc. Een AA mag ook een samenstellingsverklaring afgeven, wat een verklaring is waarin de AA aangeeft dat de jaarrekening is opgesteld op basis van de door de klant verstrekte gegevens. Een AA is vooral geschikt voor kleine of middelgrote bedrijven, die geen wettelijke controle jaarrekening nodig hebben of die veel behoefte hebben aan praktisch advies.

Register controller, CPA auditor

Een register controller, CPA auditor is een accountant die een post-masteropleiding in de richting van controlling of auditing heeft afgerond en lid is van de Vereniging van Registercontrollers (VRC) of de Nederlandse Orde van Register EDP-Auditors (NOREA). Een register controller, CPA auditor is geen beschermde titel, maar wel een erkende kwalificatie. Een register controller, CPA auditor kan je helpen met alle aspecten van je financiële administratie, je fiscale zaken, je jaarrekening, je salarisadministratie, je bedrijfsovername-of verkoop, je advies over subsidies of financiële zaken, etc. Een register controller, CPA auditor mag ook een assuranceverklaring afgeven, wat een verklaring is waarin de register controller, CPA auditor aangeeft dat de jaarrekening of een ander object van onderzoek voldoet aan een bepaalde norm of standaard. Een register controller, CPA auditor is vooral geschikt voor internationale of gespecialiseerde bedrijven, die een hoge mate van zekerheid of deskundigheid nodig hebben.

Wat kost een accountant?

De kosten van een accountant hangen af van verschillende factoren, zoals de werkzaamheden, de frequentie, de complexiteit, de ervaring, de kwaliteit, etc. De kosten van een accountant kunnen ook variëren per accountant, per regio, per branche, etc. Er is dus geen vast antwoord op de vraag wat een accountant kost. Wel kun je een indicatie krijgen van de gemiddelde kosten van een accountant, door te kijken naar de tarieven, de pakketten, de offertes, etc. die accountants aanbieden. De volgende tabel geeft een voorbeeld van de gemiddelde kosten van een accountant voor een ZZP’er en een BV:

Werkzaamheid ZZP BV
Financiële administratie per maand € 100 - € 300 € 200 - € 600
Fiscaal advies per uur € 75 - € 150 € 100 - € 200
Jaarrekening per jaar € 300 - € 600 € 800 - € 1500
Wettelijke controle jaarrekening per jaar n.v.t. € 5000 - € 10000
Salarisadministratie per maand per werknemer € 15 - € 25 € 15 - € 25
Bedrijfsovername-of verkoop per uur € 100 - € 200 € 150 - € 250
Advies over subsidies of financiële zaken per uur € 75 - € 150 € 100 - € 200

Let op: dit zijn slechts richtprijzen en kunnen afwijken van de werkelijke kosten. De werkelijke kosten hangen af van de specifieke situatie, de wensen en de behoeften van de klant. Het is daarom verstandig om altijd meerdere offertes aan te vragen en te vergelijken voordat je een accountant kiest.

Accountant offerte vergelijken

Een accountant offerte is een schriftelijke prijsopgave waarin de accountant aangeeft wat hij of zij voor je kan doen en hoeveel dat kost. Een accountant offerte kan je helpen om een goede accountant te vinden, door je inzicht te geven in de prijs, de inhoud, de voorwaarden, etc. van de accountant. Het is daarom belangrijk om meerdere accountant offertes aan te vragen en te vergelijken voordat je een accountant kiest. Om een accountant offerte te vergelijken, kun je de volgende stappen volgen:

1. Vraag accountant offertes aan

Vraag bij minimaal drie accountants offertes aan. Je kunt dit doen door online een formulier in te vullen, een e-mail te sturen, te bellen, etc. Geef zo duidelijk mogelijk aan wat je wilt dat de accountant voor je doet, hoeveel je wilt betalen, hoe vaak je contact wilt hebben, welke software je wilt gebruiken, etc.

2. Controleer de offertes

Controleer of de offertes compleet, correct en duidelijk zijn. Let op of de offertes alle werkzaamheden bevatten die je wilt, of de offertes de juiste tarieven hanteren, of de offertes de juiste btw vermelden, of de offertes de juiste voorwaarden hebben, etc.

3. Vergelijk accountant offertes 

Vergelijk de offertes op basis van de prijs, de inhoud, de voorwaarden, etc. Let op of de offertes een goede prijs-kwaliteitverhouding hebben, of de offertes een goede service bieden, of de offertes een goede garantie hebben, etc.

4. Maak een keuze

Kies de accountant offerte die het beste bij je past. Let op dat je een duidelijke overeenkomst sluit met de accountant, waarin je afspraken maakt over de werkzaamheden, de vergoeding, de communicatie, de verantwoordelijkheden, etc.

Inhoudsopgave