Gemeente Harderwijk voert per 1 maart Ja-sticker in voor ongeadresseerd reclamedrukwerk

Foto: ©Canva/Maximaal Sales

Inwoners van gemeente Harderwijk ontvangen vanaf 1 maart 2024 alleen nog ongeadresseerd reclamedrukwerk als ze een Ja-sticker op de brievenbus plakken.

Waarom?

Het doel is het tegengaan van onnodige papierverspilling door ongewenste post. Het uitgangspunt is ongeveer 40% papiervermindering. Met de invoering krijgen inwoners zelf de mogelijkheid een bewuste keuze te maken over wat zij in hun brievenbus ontvangen. Ja-stickers zijn tijdens openingstijden gratis af te halen bij de receptie in het Huis van de Stad.

Wat wel en wat niet?

Onder ongeadresseerd reclamedrukwerk vallen gedrukte promotiematerialen, zoals de bekende reclamefolderpakketten, flyers en brochures. Lokale kranten zoals de Harderwijker Courant, vallen niet onder ongeadresseerd reclamedrukwerk. Alleen bij een Nee/Nee-sticker ontvangen huishoudens deze krant niet. In alle andere gevallen wel.

Bestaande brievenbusstickers blijven gelden

Ieder huishouden kan al langer (via een sticker op de brievenbus) aangeven wat de behoeften zijn met betrekking tot het ontvangen van ongeadresseerd reclamedrukwerk. Er zijn hiervoor al verschillende stickers op de markt, zoals de Nee/Nee-sticker en Nee/Ja-sticker. Deze stickers blijven geldig.

Onderstaand een overzicht van de verschillende stickers en hun werking:

Ongeadresseerd reclamedrukwerk Huis-aan-huisbladen
NEE | NEE-sticker Nee Nee
NEE | JA-sticker Nee Ja
JA | JA-sticker of JA-sticker Ja Ja
Geen sticker (in gemeenten met JA-sticker) Nee Ja
Geen sticker (in gemeenten zonder JA-sticker) Ja Ja

 

Actie voor huishoudens zonder brievenbussticker

De actie ligt vooral bij huishoudens die op dit moment géén brievenbussticker hebben. Zij ontvangen op dit moment nog ‘alles’, dus ook ongeadresseerd reclamedrukwerk. Dat verandert per 1 maart 2024. Zij ontvangen vanaf die datum geen ongeadresseerd reclamedrukwerk meer. Huishoudens die alles willen blijven ontvangen, moeten vanaf dan een Ja-sticker op de brievenbus plakken. Deze is gratis af te halen bij de receptie in het Huis van de Stad. Er zijn online ook verschillende apps en websites waar reclamefolders digitaal te lezen zijn.

Verspreiding reclamedrukwerk niet verboden, maar beperkt

Met de invoering van de Ja-sticker wordt verspreiding van ongeadresseerd reclamedrukwerk niet verboden, maar het is alleen nog toegestaan bij adressen die met een sticker aangeven dit te willen ontvangen. Ontvangt u na 1 maart alsnog ongeadresseerd reclamedrukwerk, ondanks dat u een Ja-sticker heeft? Dan kunt u bij de gemeente een melding maken.

Meer info

Ga voor meer informatie over de Ja-sticker en/of het melden van ongewenst ongeadresseerd drukwerk vanaf 1 maart naar www.harderwijk.nl/ja-sticker

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Harderwijk Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Nunspeet Nieuws en Apeldoorn Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op de meest gezochte Facebook-pagina voor Harderwijks Nieuws? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06-42022831.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen