Stempas referendum associatieovereenkomst Oekraïne

Foto: Wikimedia/Public Domain

Woensdag 6 april kunt u door middel van de stempas uw stem uitbrengen voor het referendum over de associatieovereenkomst tussen de Europese Unie en de Oekraïne. De Eerste en Tweede Kamer zijn met deze wet akkoord gegaan. Bij dit referendum kunt u laten weten of u het daarmee eens bent of niet.

Wel stempas, geen huis-aan-huisbiljet

Voor donderdag 24 maart ontvangt u een kaart, waarmee u kunt aantonen dat u gerechtigd bent om te stemmen. U ontvangt geen stembiljet, zoals bij de landelijke of gemeentelijke verkiezingen. Op de stempas staat het adres van een stemlokaal bij u in de buurt. U bent niet verplicht om daar te stemmen. U mag ook in een ander stemlokaal in de gemeente Harderwijk te stemmen. Wilt u buiten de gemeente Harderwijk stemmen? Dan dient u een kiezerspas bij de gemeente Harderwijk aan te vragen.

Stempas én identiteitsbewijs

Neem uw stempas en identiteitsbewijs (bijvoorbeeld paspoort, identiteitskaart of rijbewijs) mee naar het stemlokaal. Zonder deze documenten kunt u uw stem niet uitbrengen. Het identiteitsbewijs mag maximaal 5 jaar verlopen zijn. Mocht u uw stempas kwijtraken of niet hebben ontvangen, dan kunt u tot uiterlijk dinsdag 5 april (tot 12.00 uur) een vervangende stempas aanvragen in de stadswinkel van het stadhuis. Tot vrijdag 1 april kunt u schriftelijk een vervangende stempas aanvragen.

Volmacht

Als u zelf niet kunt stemmen op woensdag 6 april, dan kunt u iemand machtigen. Dit kan op twee manieren: een onderhandse volmacht of een schriftelijke volmacht. Een onderhandse volmacht kunt u zelf regelen door de achterkant van uw stempas in te vullen. Vervolgens geeft u de stempas samen met (een kopie van) uw identiteitsbewijs mee aan de persoon die namens u gaat stemmen. Let op, de gemachtigde moet zelf in bezit zijn van een stempas van de gemeente Harderwijk, mag niet meer dan twee machtigingen aannemen en brengt de volmachtstem(men) gelijktijdig met de eigen stem uit. Indien u iemand wilt machtigen die buiten de gemeente Harderwijk woont of u geen identiteitsbewijs heeft waarmee u kunt stemmen, dan kunt u een schriftelijke volmacht voor vrijdag 1 april bij de gemeente Harderwijk aanvragen.

Meer informatie over het referendum vindt u op de pagina verkiezingen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen