Initiatief kandidaten voor Piet Dijkstra Prijs

Foto: ©Martin Weijmer All-In-One Fotografie

De Piet Dijkstra Prijs wordt jaarlijks toegekend aan een inwoner van de gemeente Harderwijk, die blijk geeft van vrijwillige en belangeloze inzet voor het welzijn van één of meer mede-inwoners. Deze prijs wordt uitgereikt tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst voor inwoners. Gemeente Harderwijk is voor dit jaar weer op zoek naar kandidaten die hiervoor in aanmerking komen. Burgemeester Harm-Jan van Schaik: “Het zijn vaak de stille krachten die achter de schermen veel werk verzetten. Zij verdienen publiekelijk waardering voor hun vrijwillige inzet.”

Initiatief uit de samenleving

Piet Dijkstra zag in dat de gemeente niet verantwoordelijk kan worden gesteld voor het welzijn van iedere inwoner. Dat is ieders verantwoordelijkheid en betekent vertrouwen op de eigen kracht van de samenleving. Hij was het grote voorbeeld voor goed burgerschap.

De Piet Dijkstra Prijs is een initiatief uit de Harderwijker samenleving en wordt daarom ook door inwoners uit Harderwijk gekozen. Het instellen van de Piet Dijkstra Prijs, als waardering voor vrijwilligerswerk, is in 2014 voorgesteld door de heer J.G. de Groot, oud-burgemeester van Harderwijk. De prijs werd in 2015 voor het eerst uitgereikt aan de heer W.A. Wassenaar. In 2016 ontving mevrouw R. van der Vegt-Krikke de prijs.

Commissie

De voordrachten van de kandidaten die zijn genomineerd voor de  Piet Dijkstra Prijs worden beoordeeld door een commissie. De commissie beoordeelt de verschillende nominaties op de onderdelen:

  • waarde van het maatschappelijk initiatief
  • trouw, langdurig, op de achtergrond
  • sociaal gedrag, zelfs kleine zichtbare dingen
  • verschuiving van overheidsverantwoordelijkheid naar eigen verantwoordelijkheid
  • betrokkenheid op de eigen sociale of ruimtelijke omgeving (hoeft niet de hele stad te zijn)
  • belangeloosheid

De commissie opereert in de luwte, zij is niet geheim, maar wel terughoudend in publiek optreden. Jaarlijks vindt roulatie plaats, doordat de decorandus gevraagd wordt het volgend jaar zitting te nemen in de commissie.

Aanmelding tot 1 december

Kent u iemand die in aanmerking komt voor de Piet Dijkstra Prijs dan kunt deze persoon voordragen. U kunt uw kandidaat voor de Piet Dijkstra Prijs aanmelden via het digitale aanmeldingsformulier ‘Kandidatuur Piet Dijkstra Prijs‘. De voordracht is mogelijk tot donderdag 1 december 2016.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen