Stadsidee-project: Een parel in het park!

Foto: Stadsidee Harderwijk

Zolang er mensen zijn, verandert er veel maar 1 ding verandert niet: dat als we iets drinken of eten, dan moet het er weer uit. Die basisbehoefte vraagt om openbare toiletten omdat we dan niet alleen afhankelijk zijn van horeca waar je je verplicht voelt om een consumptie te nemen.

Vrouwen en openbaar toilet

Voor vrouwen is het gebrek aan openbare toiletten schrijnend. En dat anno nu! Niet alleen omdat de helft van alle vrouwen in ons land regelmatig te kampen heeft met blaasontsteking. (Er wordt weinig over gesproken maar vraag maar eens om u heen. Het is een hele lastige aandoening waar een toilet in de buurt noodzaak is, want anders blijf je liever thuis.) Nee, vrouwen worden met hun basisbehoefte totaal genegeerd. Zelfs de uitspraak van die rare rechter in Amsterdam was bizar dat vrouwen wel op een urinoir konden plassen…… Hoe is het mogelijk dat we dit laten gebeuren!

Gebrek aan openbaar toilet

Het gebrek aan openbare toiletten belemmert ook de meer dan 2 miljoen buikpatiënten om het huis uit te gaan. En dan hebben we het nog niet eens over alle ouderen. Feit is dat als er een toilet onder handbereik is, dat die geruststellende gedachte alleen al de nood minder hoog maakt. Soms hoef je dan niet eens (meer). De wc zit ook een beetje tussen de oren. Niks mis mee. De aanwezigheid is dus van belang.

Voorbeeld

In Harderwijk kunnen we een voorbeeld stellen (voor andere plaatsen) met een opvallend artistiek toiletgebouwtje in het Hortuspark. Dat is een centrale plek in de stad waar uitstekend naar verwezen kan worden via bewegwijzering. Als we dit gebouwtje aan de buitenkant voorzien van bijzondere beschildering, dan valt het op, wordt het zelfs een trekpleister en laat Harderwijk zien hoe gastvrij ze is, zowel voor gasten van buiten als voor de Harderwijkers zelf. “Uw nood zit ons hoog”,  en zo wordt de basisbehoefte een van de parels van Harderwijk waar we heel trots op zijn.

Gebouw

De afmetingen van het gebouw(tje) hoeven niet veel groter te zijn dan de ruimte die 1 urinoir en 1 closetpot en 1 wastafel innemen met 1 opklapbare plank aan de wand voor babyverschoning of tas of materiaal buikpatient. Buitenkant overkappinkje voor droge plek voor toiletjuffrouw/of -meneer die er als vrijwilliger een fooi mag krijgen onder het mom van moet niet, mag wel. Opzet is: slechts 1 toegangsdeur voor mannen, vrouwen, gehandicapten en alles wat er tussen zit. En het moet geen vandaalbestendige kluis zijn want dat is allesbehalve vriendelijk. Wie goed doet, goed ontmoet (!) Openstelling in ieder geval op winkeltijden en met evenementen.

  • Geraamde kosten: € 30.000
  • Hoogte van het benodigde budget: € 30.000
  • Teamleden / partners: Jannie Bunk-van Buuren
  • De locatie: Het Hortuspark
  • Extra: Medewerking Marius van Dokkum Museum is toegezegd.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen