Stikstofbeleid Harderwijk onder de loep genomen door het college

Foto: Pixabay

Ineens was het er. Het stikstofprobleem. Immens ernstig en heel Nederland moet voorlopig maar plat, totdat we weten wat een oplossing zou kunnen zijn.

Is het zo makkelijk?

Volgens Koning Willem-Alexander weten we in Nederland nog niet zo heel goed hoe we met het stikstofprobleem om moeten gaan. “Het is een probleem van iedereen en hoe we dat in Nederland nu ervaren is ook uniek. We kunnen niet bij een ander land afkijken hoe we het moeten oplossen.” In Harderwijk is er zonder het Programma Aanpak Stikstof geen ruimte meer voor gebiedsontwikkeling. Harderwijk heeft Natura 2000-gebieden binnen de grenzen en de Veluwe is ook voor een groot deel Natura 2000-gebied. En juist deze gebieden worden zwaar overbelast met stikstof. Het college heeft onderzoek gedaan naar het stikstofbeleid en ieder ruimtelijk project in Harderwijk.

Wat mag nog wel?

Een dakkapel of aanbouw kan in Harderwijk gewoon gebouwd blijven worden. Althans, er hoeft geen specifieke toetsing volgens de Wet natuurbescherming te worden gedaan. Voor een groter bouwproject, bijvoorbeeld een enkele grote woning, wordt van de vergunningaanvrager verwacht dat er wel een berekening van de stikstof die neerslaat op de bodem.

Wat heeft extra onderzoek nodig?

Projecten die nog terug naar de tekentafel kunnen, zijn bijvoorbeeld projecten waarvoor al vergunningen volgens het PAS waren verleend, maar waar nog moet worden gestart met de bouw. In Harderwijk zijn dit soort bouwprojecten niet aan de orde. Voor grotere projecten en vergunningaanvragen die al lopen, wordt per stuk bekeken of deze voldoen aan de wettelijke eisen voor stikstofverontreiniging. Deze moet 0,00 zijn. Dit geldt van het begin tot het eind van een bouwproject. Nieuwe projecten zullen dus volgens de beoordeling geen negatieve effecten mogen hebben op de omgeving en deze projecten zullen vooraf goed getoetst worden.

Lopende projecten stikstofbeleid

Voor het Waterfront was de conclusie dat de stikstofverontreiniging binnen de grenzen lag. Nu, met de wijzigingen, moet deze conclusie weer opnieuw bekeken worden. Hierdoor worden nieuwe bouwaanvragen in de ijskast gezet tot er duidelijkheid over is. Ook in Harderweide wordt rekening gehouden met de gewijzigde, verlaagde norm. De bouwaanvragen waren allemaal binnen proporties en nu moeten bouwaanvragen weer opnieuw bekeken worden. Ook kan er tot die tijd niks nieuws worden gebouwd in het jongste deel van Drielanden. Voor Lorentz III ligt de lat een stuk hoger. Zoals het er nu uitziet, moeten er extra maatregelen worden genomen, voordat daar weer wat nieuws bijgebouwd kan en mag worden. Het terrein heeft namelijk een hoge concentratie stikstofneerslag.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen