Laatste groet met erehaag op Burgemeester de Meesterstraat

Foto: ©Frits Sparnaaij

Woensdagmorgen was het een indrukwekkend gezicht aan de Burgemeester de  Meesterstraat. Tientallen mensen stonden met ballonnen naast elkaar en vormden zo een erehaag voor een aan corona overleden bewoonster van die straat.

Verbod op laatste groet met erehaag

De 22 burgemeesters, met de burgemeester uit Apeldoorn aan het roer, uit de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland hebben onlangs een verbod ingesteld op erehagen omtrent uitvaarten. De onderlinge afstand kan niet gecontroleerd worden en dan is het al snel een bijeenkomst van meer dan 3 personen. In Nunspeet is het al vanaf 9 april verboden, per 17 april mag het ook in Harderwijk niet meer en per 20 april is het ook in Ermelo verboden.

Respect

Dat een erehaag en de laatste dienst bewijzen ook volgens de RIVM-richtlijnen kan, bewezen de tientallen familie, vrienden en kennissen van mevrouw Amptmeijer woensdagmorgen. Op ruime afstand van elkaar en met ieder een ballon stonden ze opgesteld om de aan de gevolgen van corona overleden vrouw een laatste groet te brengen. De erehaag was vooraf aangekondigd.

Troost

Veel mensen begrijpen het verbod niet. Dirk Timmer van Via Humana Uitvaartverzorging uit Nunspeet: “De aanwezigheid van een erehaag bij het vertrek van de overledene naar diens laatste rustplaats geeft de familie vaak troost, zeker nu een condoleance ook niet toegestaan is.” Timmer stelde de erehaag ter discussie bij het college van burgemeester en wethouders in Nunspeet.

Empathie

Hans van Zetten van de VVD in Ermelo begrijpt niet waarom burgemeester in dit geval onder 1 regio vallen. Een stukje empathie is toch wel het minste in deze tijd: “Kennelijk is er landelijk overeenstemming over de opvatting dat een erehaag onder een samenscholing valt. Maar elke veiligheidsregio heeft kennelijk ook de bevoegdheid daar zelf uitzonderingen op te maken. Een erehaag bij uitvaart heeft gevoelsmatig niets, maar dan ook niets met een samenscholing te maken. Het is een stille opstelling van burgers, die hun laatste eer willen bewijzen. Wie dat verbiedt ontbeert elk inlevingsvermogen in menselijke gevoelens van smart.”

Alternatief

Gert-Harm Hoefakker van Hoefakker Uitvaartzorg ziet tijdens de duur van het verbod een mogelijkheid: “Het alternatief is om de gehele uitvaart te livestreamen. Behalve het live uitzenden van de afscheidssamenkomst kunnen kijkers thuis ook rechtstreeks getuige zijn van de rouwstoet die zich richting de begraafplaats begeeft. Ook de eigenlijke begrafenisplechtigheid op de begraafplaats kunnen wij livestreamen.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen