D66, PvdA, GroenLinks en Harderwijk Anders willen geen Zwarte Piet meer

Foto:

Als er volgens D66-raadslid Anke Buurman-Kuiper niks verandert aan de invulling van het Harderwijkse sinterklaasfeest, mag het gemeentebestuur er niet bij aanwezig zijn.

D66, PvdA, GroenLinks en Harderwijk Anders willen inclusief kinderfeest

Anke Buurman-Kuiper wil dit het liefst in 2020 al geregeld hebben. Op de laatste raadsvergadering moet er snel worden geacteerd. De motie die ingediend is, bevat het verzoek van de 4 partijen om in begin september al een antwoord van het college te hebben. De overige partijen vinden de motie geen goede motie om te ondersteunen vanwege het punt dat de indieners stellen dat het gemeentebestuur in het openbaar afwezig moet zijn, mochten de stereotyperende kenmerken dit jaar niet verdwenen zijn.

Rest van de raad volgt

De ChristenUnie, CDA, SGP en Gemeentebelang vonden de dwingende eis van de indieners niet kunnen. De VVD gaf uiteindelijk de doorslag. Toen het eerste deel van de motie werd besproken, stelde fractievoorzitter de Groot nog enkele kritische vragen aan Buurman-Kuiper. Na verloop van de discussie stelde de VVD-fractie toch hun standpunt bij en ondersteunde de motie.

Gesprek

Burgemeester Harm Jan van Schaik, die vond dat de raad de motie niet moest ondersteunen, moet dus nu in gesprek met het bestuur van de stichting die in Harderwijk de intocht jaarlijks organiseert. Van Schaik antwoordde gisteren in de raadsvergadering: “Het bestuur van de stichting heb ik vanochtend gesproken en zij voelt zich gekrenkt door de politiek omdat zij in een bepaalde hoek gezet zijn en niet betrokken zijn bij de procedure. Wel willen ze graag met het gemeentebestuur in gesprek.” Koos Vos, voorzitter van dit comité, gaf in november 2019 al aan dat het wel of hebben van stereotype kenmerken bij de Pieten geen issue is voor de stichting. “De organisatie heeft al jaren geen pieten meer met knalrode lippen, alleen kroeshaar en gouden oorbellen. Dat de pieten niet alleen hele donkere kleuren hebben, kan ook iedereen al jaren zien,” zei hij toen. Vos: “Mocht er iets aan de invulling van de intocht moeten veranderen, dan zullen anderen dat bij ons moeten aangeven.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen