Inwoners uit Zeebuurt en Stedenwaard Harderwijk ontvangen warmtescan van hun woning 

Foto: ©Veluwe Duurzaam

Wethouder Bert van Bijsteren reikte donderdag 18 maart de eerste warmtescans uit namens de gemeente Harderwijk en duurzaamheidsloket Veluwe Duurzaam.

Inwoners doen duurzaam

Inwoners Rob en Eline Lieman uit de Zeebuurt en Jeroen Bolt uit Stedenwaard kregen deze overhandigd. De afgelopen maanden konden huiseigenaren uit de Zeebuurt en Stedenwaard een warmtebeeldscan aanvragen. In deze wijken zijn inwonersinitiatieven actief om mee te denken over het verduurzamen en aardgasvrij maken van hun woning. Een warmtescan geeft inzicht in mogelijke energielekken in de voorgevel van de woning. De scans zijn door middel van een speciale infraroodcamera gemaakt en kunnen alleen in de winterperiode worden gemaakt. Dan is het temperatuurverschil tussen de binnen- en buitentemperatuur het grootst. Door middel van deze warmtescan is goed te zien waar de warmte verloren gaat in huis en waar bijvoorbeeld (extra) geïsoleerd kan worden.

Inzet

Mensen die in de Zeebuurt of Stedenwaard wonen, konden zich vorig jaar aanmelden voor een warmtebeeldscan van hun woning. De gemeente Harderwijk selecteerde deze wijk en buurt, omdat hier bewonersgroepen actief nadenken over het verduurzamen en aardgasvrij maken van hun woningen. Dit zijn de twee inwonersinitiatieven Groep Aardgasalternatieven Zeebuurt (GAZ) en Duurzaam Klein Stedenwaard. Wethouder Bert van Bijsteren: “We bieden deze warmtescans aan, omdat we deze initiatieven willen ondersteunen en bedanken voor hun inzet.”

Check-up

Rob en Eline Lieman uit de Zeebuurt hebben een oudere woning uit de jaren ’70. De afgelopen tijd zijn ze al flink aan de slag gegaan met het verduurzamen van hun woning. Zo hebben ze zonnepanelen op het dak gelegd, de spouwmuur laten isoleren, de zolderverdieping verbouwd en geïsoleerd en het achterkozijn vervangen door een kunststof variant met dubbelglas. “Met de warmtescan kunnen we toetsen wat het allemaal heeft gedaan. Het is een soort check-up. Ik ben nog wel benieuwd of we veel warmte verliezen door onze ramen”, zegt Rob Lieman.

Lek voordeur

Ook Jeroen en Simone Bolt (Stedenwaard) zijn aan de slag gegaan met de isolatie in hun huis. “Toen we hier kwamen wonen, zat er bijna overal enkel glas. Dat hebben we vervangen door dubbel glas. Ook hebben we het schuurtje bij ons huis – dat nu een kantoor is – geïsoleerd”, zegt Jeroen Bolt. Jeroen en zijn vrouw zijn erg benieuwd naar de uitkomsten van de warmtescan. “Ik verwacht dat er nog een ‘lek’ bij de voordeur zit. Als dat zo is, moeten we een plan gaan maken om dat op te lossen. Gelukkig kan ik met vragen bij mijn buurman terecht. Samen kunnen we gebruikmaken van elkaars kennis. Hij heeft al heel veel met isoleren gedaan en zijn huis is al bijna energieneutraal.”

Toelichting

Binnenkort is er voor de bewoners uit deze twee wijken een online webinar met uitleg te volgen over de warmtescans. Bij deze webinars zijn ook de inwonersinitiatieven aanwezig. Ook kunnen de inwoners na ontvangst van de warmtescan een persoonlijke toelichting ontvangen van een energiecoach van Veluwe Duurzaam.

Het maken van een warmtescan is alleen in de winterperiode mogelijk. Wie graag meer informatie wil ontvangen om in het aankomende seizoen een warmtescan te laten maken, kan zich aanmelden via: www.veluweduurzaam.nl/advies/warmtescan

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Harderwijk Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Nunspeet Nieuws en Apeldoorn Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op de meest gezochte Facebook-pagina voor Harderwijks Nieuws? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06-17732224.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen