Horeca- en entertainmentondernemers sturen brief naar Commissaris

Foto: Harderwijk Nieuwskanaal/Johan Ramon

Integriteitsonderzoek naar burgemeester Harm-Jan van Schaik is de inzet van de brief van de ondernemers aan de Commissaris der Koningin John Berends.

Horeca- en entertainmentondernemers twijfelen aan burgemeester

De ondernemers vinden dat er een eerlijk en oprecht bestuur zou moeten zijn, juist in de tijd waar we momenteel in leven. In hun persbericht schrijven ze: “We hebben sterke aanwijzingen dat de burgemeester zijn bevoegdheden niet op een correcte wijze invult en zich op persoonlijke titel laat leiden door sympathieën en antipathieën.” Daarom sturen ze de brief en verzoeken ze daarin om een integriteitsonderzoek.

Drive-thru voor hamburgers

De aanleiding is onder meer de situatie omtrent de drive-thru van twee weken terug. Burgerzaken uit de binnenstad zorgde voor het eten, de Fabriek zorgde voor de locatie en de drive-thru voor auto’s. Een avond die goed werd ontvangen. Maar niet door het gemeente bestuur van Harderwijk. Er was geen vergunning aangevraagd en op het pand zit geen volledige horecabestemming. De ondernemers waren zich van kwaad bewust, want met het concept drive-thru blijven bezoekers in de auto en dus veilig wat betreft de coronamaatregelen. En de ondernemers hadden uit hun research een aantal voorbeelden uit het land waarbij er voor een zelfde concept geen vergunning nodig is. Volgens van Schaik moet dit worden aangemerkt als evenement en daar is een vergunning voor nodig. Ook dit is voor de ondernemers reden om de brief op te stellen. Zij weten vergelijkbare situaties in de gemeente die vergunning loos door konden gaan.

Elders

Op het Bouw- en Infrapark werd enthousiast gereageerd toen de drive-thru in het Nachthok niet meer mocht worden gehouden. De ondernemers waren van harte welkom op het centrum aan de Ceintuurbaan. De dag erop trok de verantwoordelijke van het Bouw- en infrapark de toestemming plotseling terug. “Vanwege de goede relatie met de gemeente, was de reden. Wij willen weten of burgemeester van Schaik hier zijn invloed op heeft uitgeoefend, zeggen ondernemers ’t Jong en Brink. Verder stellen ze: “Wij hebben namelijk het idee dat hij de uitspraak van de rechtbank van enige tijd geleden nog niet heeft verwerkt. De gemeente is toen in het ongelijk gesteld vanwege een sluiting van 14 dagen na een misverstand over de openingstijden.”

Niet herkend

De kritiek wordt door de burgemeester niet herkend. De redactie sprak met woordvoerder Bart Bijvank: “Gezien de goede en constructieve contacten met de lokale afdeling van Koninklijke Horeca Nederland en verschillende ondernemers betreurt burgemeester Van Schaik dat deze stap is genomen door deze ondernemers. Hij herkent zich niet in het beeld dat in de brief wordt geschetst.”

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Harderwijk Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Nunspeet Nieuws en Apeldoorn Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op de meest gezochte Facebook-pagina voor Harderwijks Nieuws? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06-17732224.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen