Melding maken van mensenhandel is de column van Henny A.J. Kreeft

Foto: ©Canva

Dat was toch wel even schrikken. Een artikel in de Harderwijker Courant waar gesproken wordt over mensenhandel. Mensenhandel in Harderwijk! Hoe kan dat nu toch? Mis ik dan zoveel van de omgeving? Woon je zelf in Harderwijk en heb je nog nooit gehoord van mensenhandel in de stad. Maar er staat wel plots een artikeltje in de lokale media. 

De ChristenUnie had gesproken met de politie en kwam met vragen over mensenhandel. Op de site van deze partij is hierover meer te lezen. Opvallend is dat de ChristenUnie zich zorgen maakt over de berichtgeving rondom mensenhandel.

Volgens raadslid Ilonka Donker zou het steeds vaker voorkomen, dat de slachtoffers van mensenhandel steeds meer uit beeld raken en dat men steeds minder aangifte wil doen.

Tevens wordt ingegaan wat valt onder mensenhandel. Dat gaat van vrouwen en meisjes die gedwongen worden om tegen betaling seksuele handelingen te verrichten, maar ook andere mensen. Zo kon ik lezen over jonge mensen met een licht verstandelijke beperking die met hoge schulden worden opgezadeld. Of arbeidsmigranten die onder slechte omstandigheden moeten werken of asielzoekers die hier een korte tijd verblijven.

Maar wat dan nog erger zou kunnen zijn, is dat het college van burgemeester en wethouders onvoldoende zicht heeft op de omvang van mensenhandel in Harderwijk. Kijk dat ik geen inzicht heb in dit probleem, tot daar aan toe. Had ik beter alle media moeten doen. Zoiets doet een journalist elke dag weer opnieuw.

Maar een college dat geen inzicht heeft of niet voldoende zicht heeft op dit probleem, is toch iets erger. Bij mensenhandel schijnt het te gaan om onderdrukking, intimidatie of bedreigingen. Hierdoor zou er minder of nauwelijks bereidheid zijn om aangifte te doen.

Juist dit zou niet mogen of niet kunnen. Personen die onderdrukt, geïntimideerd of bedreigd worden, zouden juist begeleid moeten worden om aangifte te kunnen doen. Al was het anoniem.

Het zou toch moeten kunnen dat er een speciaal nummer – gratis nummer – in het leven geroepen wordt om aangifte te kunnen doen. Er is een site Kompas Aanpak Mensenhandel, waar men van alles kan vinden over mensenhandel. Hier wordt gezegd dat mensenhandel het uitbuiten is van een ander en dat er tussen de 5.000 en 7.500 slachtoffers zouden zijn in Nederland. In Harderwijk waren er in 2020 acht personen.

En wederom, wat ik mis op de site van het Kompas, is een telefoonnummer om meteen te kunnen bellen. Iemand die mensenhandel wil melden, heeft meestal weinig tijd om te bellen en wil zo snel mogelijk zijn of haar bericht over mensenhandel doorgeven.

Op het moment dat men een uur bezig is – of nog meer – om een telefoonnummer te vinden, dan gaat de bereidheid om iets door te geven, snel over. Misschien een punt van aandacht !

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen