10 jaar voor 23-jarige Harderwijker voor aandeel in ramkraak, afpersing en inbraken

Foto: @Canva/Maximaal Sales

De rechtbank veroordeelt 3 mannen tot lange gevangenisstraffen voor een reeks misdrijven, waaronder 2 woningovervallen. Deze misdrijven pleegden ze in wisselende samenstelling. De celstraffen die rechtbank oplegt variëren tussen de 8 en 13 jaar.

Ramkraak, afpersing en inbraken Harderwijk

De mannen maakten zicht schuldig aan woningovervallen in Ermelo en Vierhouten, een poging tot ramkraak in Harderwijk, een poging tot afpersing in Harderwijk, inbraakpogingen in Ermelo en Harderwijk, een diefstal in Nunspeet en een bedrijfsinbraak in Gaanderen. De ramkraakpoging werd gepleegd met een auto die was buitgemaakt bij de overval in Ermelo.

Laf en schaamteloos

Bij de straffen overweegt de rechtbank onder meer dat de mannen steeds planmatig en berekenend te werk zijn gegaan. Het overvallen van oudere slachtoffers – die afgelegen wonen – is laf en laaghartig. Bij de overvallen zijn wapens en geweld gebruikt. De mannen hebben geen enkel respect voor andermans eigendommen, privacy en veiligheid. Schaamteloos is de manier waarop de mannen praatten over de misdrijven die zij pleegden. Zij veroorzaakten door hun gedrag angst, pijn en schade bij de slachtoffers. De meeste van hen kampen nog steeds met de negatieve gevolgen. Dit alles rekent de rechtbank hen zwaar aan.

Aandeel en straffen

Een 24-jarige man uit Winterswijk was bij alle misdrijven betrokken. Hij krijgt daarom de hoogste straf, namelijk 13 jaar celstraf. De officier van justitie eiste een celstraf van 11 jaar en tbs. De rechtbank legt geen tbs op, omdat hij onvoldoende aan het onderzoek heeft meegewerkt. Voor de rechtbank is dit een aanleiding om een hogere gevangenisstraf op te leggen.

Een 23-jarige man uit Harderwijk maakte zich schuldig aan 2 overvallen, de afdreiging, een diefstal en een inbraakpoging. Hij krijgt 10 jaar gevangenisstraf. Tegen hem was 12 jaar geëist. De straf valt lager uit omdat de rechtbank kijkt naar de oriëntatiepunten voor de misdrijven waarbij deze man betrokken was.

Een 21 jarige man uit Winterswijk was betrokken bij 1 overval, een ramkraak- en inbraakpoging en de bedrijveninbraak. Hij krijgt voor zijn aandeel in de reeks misdrijven een gevangenisstraf van 8 jaar. Deze straf is gelijk aan de eis van de officier van justitie. Daarbij moet hij alsnog een eerdere opgelegde voorwaardelijke gevangenisstraf van 1 jaar uitzitten.

Schadevergoeding

Tot slot moet het trio ook een schadevergoeding betalen aan verschillende slachtoffers, totaal oplopend tot in de tienduizenden euro’s.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen